Izvor:
22.08.2019 u 07:20
0

SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Centralna tema politike bogatih zemalja? (FOTO)

Kao i svaki samit G7 i ovaj u Francuskoj prate protesti antiglobalista i boraca za klimatske promene kojima su se ove godine pridružili demonstranti iz francuskog pokreta Žuti prsluci, ali i baskijski nacionalisti.

Na kontrasamitu G7 u gradovima Andej i Irun na francusko-španskoj granici 30 kilometara južno od Bijarica gde se održava G7, okupilo se oko 50 nevladinih organizacija kako bi protestovalo protiv ekonomskih i klimatskih politika vodećih industrijskih zemalja.

– Cinizam samita G7 je što je centralna tema skupa nejednakost, a upravo su politike tih bogatih zemalja stvaraju i jačaju nejednakost – reako je Sebastijan Bajel, portparol grupe Alternative G7.

On kaže da nema kontradikcije u tome što međunarodni antiglobalisti sarađuju sa predstavnicima žutih prsluka čiji protesti su mesecima potresali Francusku.

Portparlka organizacije Prijatelji Zemlje Malika Pero kaže da je prisustvo Žutih prsluka na skupu G7 ključno.

– Gradimo mostove sa žutim prslucima koji su raznolik pokret. Deo njih razume da su društvena i klimatska pitanja tesno povezana – rekla je ona.

Organizatori kontrasamita planiraju mirne marševe u Andeju i Irunu u subotu, ali predstavnici žutih prsluka takođe su pozvali sledbenika na 41. protest u subotu u Bijaricu.

Akcije "neposlušnosti" planirane su i za nedelju.

Ovog vikenda, tokom trajanja samita G7 u Bijaricu, više hiljada pripadnika specijalne policije blokiraće prilaz tom gradu u Francuskoj.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter