Izvor:
20.08.2019 u 19:40
0

VLASNICI KOMPANIJA U ČILEU SVE ČEŠĆE DOBIJAJU PAKETE: „Eko-ekstremisti“ šalju bombe na kućnu adresu!

Vlasnici kompanija u Čileu sve češće dobijaju pakete u kojima se nalaze bombe. Jedan od njih je Androniko Krejg Lukšić, poreklom iz Hrvatske.

Androniko Krejg Lukšić, biznismen hrvatskog porekla, vlasnik je kompanije Kvinenko u Čileu. Grupacija Lukšić upravlja i rudnicima u Čileu, najvećim svetskim proizvođačima bakra.Biznismen hrvatskog porekla bio je jedan od primalaca paketa sa eksplozivnom napravom.

Dok su neki od "dobitnika" na vreme otkrili sadržaj paketa, neki su ipak pretrpeli posledice.

U četvrtak je u 13 sati u policijsku stanicu u predgrađu Santijago de Čilea stigao paket za načelnika policije Manuela Guzmana. Čim ga je otvorio dogodila se eksplozija, a Guzmanu je bila povređena glava. U bolnicu je prevezeno još sedam policajaca.

U 14 sati istog dana drugi paket primila je kompanija Kvinenko, jedan od najvećih konglomerata u Čileu. Ovaj paket bio je namenjen direktoru pravne službe Rodrigu Hincpeteru, ali je obezbeđenje proverilo paket i ustanovilo da se radi o eksplozivnoj napravi, te su stotine zaposlenih evakusani iz zgrade.

Direktor kompanije Kvinenko Androniko Krejg Lukšić okarakterisao je ovaj napad kao teroristički. "Čile zaslužuje da odgovorni za ovaj kukavički čin, koji je za svaku osudu, ne prođe nekažnjeno", rekao je Lukšić, jedan od najbogatijih ljudi u Čileu.

Pre tri meseca, direktor kompanije za upravljanje metroom Luis de Grange primio je paket u svojoj kući, a policija je utvrdila da je u paketu bila eksplozivna naprava.

Oskar Landereče, tadašnji direktor kompanije za proizvodnju bakra, pre dve godine, takođe je dobio sličan paket, ali pošto nije obavestio policiju, nakon otvaranja bomba koja je eksplodirala povredila je njega, njegovu ćerku i kućnu pomoćnicu.

Policija nije uspela da uđe u trag ovim “misterioznim paketima”. Pretpostavlja se da oni koji ih šalju pripadaju organizaciji koja je poznata pod imenom “Individualisti sa tendencijom prema divljini”.

Oni na svojoj stranici sebe nazivaju “eko-ekstremistima”. Kritički su nastrojeni prema ljudskom napretku i tehnološko-industrijskom sastavu, koji prema njihovom mišljenju uništava čitavu planetu i čovečanstvo. Slanje paketa-bombi direktorima metroa i rudarske kompanije objašnjavalo se odmazdom za uništavanje podzemlja.

Ova organizacija deluje i u drugim delovima sveta. Osnovana je 2011. godine u Meksiku i tvrdi da je prisutna u Argentini, Čileu, Španiji, Grčkoj i Škotskoj. Organizacija je preuzela odgovornost za niz bombaških napada u tim zemljama, iako to nekad nije bila istina.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter