Izvor:
18.08.2019 u 18:24
0

NEKOLIKO MIGRANATA SKOČILO S BRODA: Zaplivali ka Italiji!

Nekoliko migranata, koji se više od dve nedelje nalaze na spasilačkom brodu, skočilo je danas u more u želji da se domognu Italije.

– Danima smo upozoravali, očaj ima svoje granice – izjavio je osnivač španske humanitarne grupe "Open arms" Oskar Kamps, koji je objavio video snimak na kom se vidi kako četvoro migranata sa žutim pojasevima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi.

Članovi posade broda su skočili za njima i vratili ih na brod.

– Open arms" je večeras zatražio hitnu dozvolu da pristane u luku kako bi migranti, posle 17 dana, mogli napokon da se iskrcaju.

Kako navode, fizičko i psihičko stanje migranata je ugroženo.

– Ako se desi najgore, Evropa i Salvini će biti odgovorni – objavila je ta humanitarna grupa na Tvireru.

Prethodno su saopštili da ne mogu da prihvate ponudu Španije i pristane u španskoj luci Alhesiras zbog, kako su obrazložili, vanredne situacije na brodu.

– Nezamislivo je plovimo šest dana, toliko bi nam trebalo da stignemo do Alhesirasa – istakla je portparolka broda "Open arms".

Španija je ponudila Alhesiras kao luku za iskrcavanje više od stotinu migranata iz humanitarnog spasilačkog broda koji je proveo više od dve nedelje na moru čekajući sigurnu luku koja će mu biti na raspolaganju.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, pokupio je brod "Open arms" kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Međutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini naredio je svojim zvaničnicima da im ne dozvole da se iskrcaju, iako je juče dozvolio da 27 maloletnih lica napusti brod.

On je dodao da je na to pristao samo na insistiranje italijanskog premijera Ðuzepea Kontija.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes napisao je na svom Tviter nalogu da Španija uvek deluje u humanitarnim situacijama

On je napisao da je neophodno da se uspostavi uređeno evropsko rešenje vezano za migrante u skladu sa vrednostima naprertka i humanizma EU.

Francuska, Nemačka, Rumunija, Portugalija, Španija i Luksemburg ranije ove sedmice saopštili su da će pomoći u prihvatu migranata.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter