SAVET FEDERACIJE RUSIJE: Usvojio zakon kojim se obustavlja važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa!

Savet Federacije Rusije usvojio je zakon kojim se obustavlja važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sada će zakon biti podnet na potpis predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon čega će stupiti na snagu. U skladu sa zakonom, predsednik ima pravo i da donese odluku o obnovi važenja sporazuma.

Ranije je predsednik Rusije predložio parlamentu da usvoji zakon o obustavljanju navedenog sporazuma.

Juče je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zapretio da će preduzeti mere ukoliko Rusija ne bude ispunjavala obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je zaključen između SAD i SSSR-a.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i takođe obustaviti učešće u sporazumu.

On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore po tom pitanju.

Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

 

 

Izvor: B92
Foto: Twitter/Glas Amerike

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18.10  Serija: Suze moje sestre
19:00 Čađava mehana
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Novajlije
21:00  Ćirilica 
23:00  Novajlije reality