Izvor:
19.03.2019 u 17:31
0

EGIPAT: Država blokira sajtove i naloge ako su pretnja za bezbednost!

Egipatsko najviše regulatorno telo za medije je uvelo nova, strožija ograničenja koja državi daju ovlašćenja da blokira sajtove i naloge na društvenim mrežama sa više od 5.000 pratilaca ako postoji procena da predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost.

Novi propisi omogućavaju Vrhovnom regulatornom savetu za medije da blokira veb stranice i naloge zbog "lažnih vesti", i da im nametne stroge kazne u iznosu i do 250.000 egipatskih funti (14.400 dolara), a sve to bez odluke suda, prenosi AP.

U dokumentu na devet stranica dat je širok spisak zabranjenih tema, uključujući "bilo šta što izaziva kršenje zakona, narušava javni moral, predstavlja rasizam, netoleranciju, nasilje, diskriminaciju među građanima ili mržnju", kao i da će "mediji koji budu nastavili da objavljuju" uvredljiv materijal" biti kažnjeni do pet miliona egipatskih funti (oko 298.000 dolara).

Kritičari novih mera navode da su pravila strožija od onih koje je parlament usvojio u julu prošle godine, a kojima je, kako su rekli, uvedena skoro potpuna kontrola medija.

Istaknuti egipatski novinari su ove mere nazvali neustavnim, tvrdeći da daju dalekosežna ovlašćenja vlastima da cenzurišu medije, kršeći time njihove osnovne slobode.

Makram Mohamed Ahmed, koji se nalazi na čelu Vrhovnog regulatornog saveta za medije, nije komentarisao ove nove vladine mere, a vlada je ranije poručila da su one potrebne kako bi se sprečila nestabilnost jer se Egipat bori da oživi svoju ekonomiju i bori se protiv islamske pobune na severu Sinaja, prenosi agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter