Izvor:
15.02.2019 u 13:25
0

MADURO:  Sve što Venecueli treba da se oporavi jeste da Tramp „ukloni svoju zaraženu ruku“ sa zemlje koja leži na najvećim rezervama nafte!

Sve što Venecueli treba da se oporavi jeste da američki predsednik Donald Tramp "ukloni svoju zaraženu ruku" sa zemlje koja leži na najvećim rezervama nafte, rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro za AP.

Kako navodi agencija, on je na trenutke bio vrlo oštar, a na trenutke vrlo miroljubiv prema američkoj administraciji.

Mišljenja je da su američke sankcije prema naftnoj industriji Venecuele glavni uzrok sve težeg stanja i hiperinflacije u toj državi, koja je prema procenama ekonomista prevazišla milion odsto.

Zaražena ruka Donalda Trampa šteti Venecueli – rekao je Maduro.

Maduro se takođe pozvao na podršku Kine i naročito Rusije, koja već godinama investira u naftnu industriju u Venecueli, a dobavlja joj i oružje.

Stanovišta koja su zauzeli Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin rizikuju da pretvore trenutnu krizu u Venecueli u visokorizičnu geopolitičku borbu dveju zemalja, koja, kako kaže Maduro, podseća na neke od najopasnijih situacija u Hladnom ratu.

Uprkos sve većem domaćem i stranom pritisku, Maduro kaže da se neće odreći vlasti kako bi rešio političku krizu.

Ponovio je da ne želi da prihvata humanitarnu pomoć, nazvavši američke donacije "mrvicama" u poređenju sa onim što su SAD uradile zamrznuvši račune na kojima se nalazi više milijardi dolara državnog novca.

Obese nas, ukradu nam novac i onda kažu ''Evo vam ove mrvice'' i naprave globalnu predstavu od toga – istakao je Maduro.

Agencija podseća da Madurova izjava dolazi samo nekoliko časova nakon što je britanski milijarder Ričard Branson najavio da će održati humanitarni koncert u pograničnom kolumbijskom gradu Kukuti, u nadi da će prikupiti 100 miliona dolara za humanitarnu pomoć narodu Venecuele.

Sa dostojanstvom kažemo ''ne'' globalnoj predstavi. Ko god želi da pomogne Venecueli je dobrodošao, ali imamo i više nego dovoljno kapaciteta da platimo sve što nam je potrebno – kaže Maduro.

Nakon što je Maduro otkrio da se ministar spoljnih poslova te zemlje tajno sastajao sa američkim zvaničnicima u Njujorku, pozvao je specijalog izaslanika SAD Eliota Ejbramsa u posetu Venecueli.

Prema rečima neimenovanog venecuelanskog zvaničnika, rekao je da se poslednji od dva sastanka ministra spoljnih poslova Venecuele sa američkim zvaničnicima dogodio 11. februara – četiti dana nakon što je Ejbrams izjavio da je "vreme za dijalog s Madurom davno prošlo".

Maduro je oštro kritikovao "svađalački" stav Donalda Trampa prema Venecueli, ali je izrazio nadu da će se uskoro sastati s njim kako bi rešili krizu koja je nastala pošto se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika.

Ministar spoljnih poslova je Ejbramsu poručio u Njujorku, kako kaže Maduro, da u Venecuelu dođe "privatno, javno ili tajno".

Ako hoće sastanak, samo neka mi kaže kad, gde i kako i biću tamo – rekao je Maduro.

SAD za sada nisu komentarisale Madurove izjave.

Venecuela, kako navodi AP, sve dublje tone u "politički haos" uzrokovan američkim zahtevom da Maduro odstupi sa vlasti.

SAD i njihove saveznice smatraju da je Gvaido legitimni predsednik Venecuele, a da je Maduro osvojio drugi mandat izbornim krađom.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter