Izvor:
05.05.2016 u 15:40
0

KERI SE PREZNOJAVA ZBOG RUSA: SAD smeta „Severni tok – 2“

Generalni sekretar SAD Džon Keri smatra da će gradnja gasovoda "Severni tok – 2" (Nord Stream II) negativno uticati na situaciju u Istočnoj Evropi. Takvo mišljenje Keri je iskazao na sastanku sa vrhovnim predstavnikom EU za bezbednost i spoljnu politiku Federikom Mogerini. Sastanak je održan u okviru dijaloga u vezi sa energetikom Evropske unije i SAD u Vašingtonu.

Novi gasovod je predmet diskusije sa obe strane Atlantika, ocenio je Keri i dodao da će njegova izgradnja negativno uticati na Ukrajinu, Slovačku i Istočnu Evropu.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naglašavao da je "Severni tok – 2" isključivo komercijalni projekat i da pokušaji obustavljanja tog projekta nose politički karakter. Diplomata je dodao da realizaciju projekta pokušavaju da obustave SAD, vršeći pritisak na svoje "prijatelje u NATO".

"Severni tok – 2" će u skladu sa projektom biti trasiran pored "Severnog toka" i imaće dve cevi gasovoda koje će se protezati od obale Rusije do Nemačke kroz Baltičko more. Njegov kapacitet će biti 55 milijardi kubnih metara. Pedeset procenata gasovoda će pripadati Gaspromu, a po 10% će dobiti BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell.

HappyTV.rs
Foto: https://twitter.com/johnkerry

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter