Izvor:
21.01.2019 u 18:45
0

TAČI SE IZJASNIO: Mere vlade već ugrozile odnose Prištine i SAD!

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, prvi put se u Prištini izjasnio o nametnutim stopostotno uveđanim vladinim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, istakavši da je ta mera već ugrozila odnose Kosova sa SAD i EU. Tači zato smatra da Kosovo ne bi trebalo da pravi prepreke i stvara poteškoće u dijalogu.

-Trebalo bi da nudimo pozitivne argumente. Ne bi trebalo da dozvolimo da Srbija dobije nepotrebne zasluge u dijalogu – rekao je Tači.

Potvrdio je da je prištinskom timu za dijalog predao dokumentaciju o dosadašnjim razgovorima u okviru tog procesa. Posle sastanka sa tim timom, Tači je rekao, da je dokumentaciju predao da bi im pomogao da ispune obavezu prema kosovskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, dokumentacija obuhvata "pripremu za konačnu fazu dijaloga, stavove kosovske strane na sastancima koji su održavani u Briselu, sa dokumentima, sugestijama i preporukama njegovog kabineta. Potvrdio je da će zajedno sa timom raditi na realizaciji svih predviđenih tema među kojima je, i tema o nestalima, raseljenma, kulturnog nasleđa, pitanja imovine, pitanja prava manjinskih zajednic i povraćaj arheoloških aretefakata.

– Postizanje legalno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma kojim će se garantovati učlanjenje Kosova u UN, kao i da Srbija prizna Kosovo, što znači da između nas više neće biti rata – naveo je Tači i dodao da će to biti cilj prištinskog tima za dijalog.

Tači, kaže, da veruje da je to, kao je rekao, uz velike poteškoće ipak moguće. Ponovio je ranije iznetu ideju da će, u skladu sa finalnim sporazumom Beograda i Prištine, tri opštine juga centralne Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, postati deo Kosova, preneo je Ora njuz.

– Čak i Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo Republike Kosova – tvrdi Tači.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter