Izvor:
05.05.2016 u 01:24
0

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Kakva je sudbina kontroverznog Transatlanskog sporazuma?

Grinpis je u ponedeljak objavio 248 stranica tajnih dokumenata o pregovorima između SAD-a i Evropske unije u kojima se, kako tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoline, vide negativne posledice TTIP-a (Transatlanski trgovinski i investicioni sporazum) na okolinu i zdravlje.

Razgovori o ovom sporazumu su do sada održavani u strogoj tajnosti i većina informacija koja je postojala u javnosti dolazila je iz nezvaničnih izvora. Nove stranice koje je objavio Grinpis, predstavljaju prvi veliki pogled na to kako se visoko poverljivi pregovori odvijaju.

Dokumenta bez presedana bacaju svetlo na kontroverzni ugovor, koji ukjlučuje odredbe koje bi omogućile američkim kompanijama da menjaju evropske zakone i oslabe zaštitu potrošača – piše britanski Independent.

Independent u svojoj analizi, povodom curenja ovih dokumenata, piše da se jasno vidi da SAD snažno žele da promene propise u Evropi kako bi se smanjila zaštita životne sredine, smanjila zaštita potrošača i smanjile druge pogodnosti koje EU pruža svojim građanima.

SAD imaju mnogo slabije propise u ovim oblastima koji omogućavaju da se postignu ciljevi uz što manje rizika i to žele na prenesu na evropsko tržište, kako bi njihove kompanije mogle lakše da posluju ovde, smatra britanski list.

Iz Francuske i Austrije su se posle curenja ovih dokumenata odmah oglasili zvaničnici koji su najavili da je obustavljanje ovog sporazuma ‘’najizvesnija opcija’’.

Obustavljanje pregovora o TTIP sporazumu je najizvesnija opcija imajući u vidu stav SAD– kaže Matijas Fekl, francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu.

Fekl je naveo i da godinu dana kritikuje stav SAD.

Želimo reciprocitet. Evropa nudi mnogo a zauzvrat dobija malo. To nije prihvatljivo-, rekao je francuski zvaničnik.

– Moja skeptičnost prema TTIP se pokazala opravdanom najnovijim objavama – istakao je i austrijski kancelar Verner Fajman u saopštenju povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa tim sporazumom. Takođe je naglasio da Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

On je podvukao da Evropska komisija mora voditi oštre pregovore i najavio da je Austrija spremna da kaže "ne" TTIP.

Zaključivanje sporazuma planirano je za ovu godinu, ali su razlike, kako se čini, suviše velike da bi se premostile do kraja 2016.
Kritičari sporazuma upozoravaju da bi on ugrozio zaštitu potrošača i ekološke standarde kao i da otvara mogućnost da multinacionalne kompanije osporavaju zakone jedne države pred nekim arbitražnim sudom.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/ Greenpeace, RT, America1st

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter