AKO NE BUDE ZAGARANTOVANA BEZBEDNOST: Madrid preti Kataloniji slanjem policije!


 

 

Španska vlada upozorila je danas Kataloniju da će poslati policiju ako ne bude bila garantovana bezbednost u toj španskoj pokrajini. 

Oštro upozorenje izdato je nakon što regionalna policija nije intervenisala tokom demonstracija proteklog vikenda, kada su demonstranti zahtevali nezavisnost Katalonije.

Tokom protesta bili su blokirani glavni autoputevi, a separatisti su propuštali automobile da prođu naplatne stanice bez plaćanja putarine dok je regionalna policija stajala i ništa nije preduzela.

 Vlada u Madridu, na čelu s Pedrom Sančesom, poslala je tri pisma katalonskim zvaničnicima u kojima je navela da je deo katalonskih policajaca "zanemario svoju dužnost" i da će, ako regionalna vlada ne može da osigura javnu bezbednost, uputiti pripadnike Nacionalne policije u pokrajinu.

 Posle prošlogodišnjeg pokušaja da Katalonija dobije nezavisnost, što je dovelo do nesvakidašnje političke krize, zvaničnici Katalonije i centralne vlasti započeli su dijalog u junu, kada je nova vlada levog centra preuzela vlast u Madridu. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/jordiborrasfoto

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost