Izvor:
10.12.2018 u 19:05
0

POHVALIO SRBIJU NA PUTU KA EU: Perspektiva Srbije jaka i stvarna!

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han ocenio je da je Srbija otvaranjem dva nova poglavlja napredovala ka članstvu u EU.

– Međuvladina konferencija je još jedan pokazatelj da je EU perspektiva Srbije jaka i stvarna – poručio je Han.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju kaže da je Srbija otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima jer je došlo do napretka u oblasti ekonomske i monetarne politike, što je obuhvaćeno poglavljem 17, i u statistici, što je pokriva poglavlavlje 18.

– Napredak u ovim poljima je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji. Privredni rast u Srbije dobar, strukturne reforme sprovedene, ali se sada moraju i održati – naglasio je komesar Han.

On je ocenio da domaći i strani investitori pažljivo prate razvoj u monetarnoj i ekonomskoj politici Srbije, a da struktiurne reforme moraju biti podržane dobrom statistikom u zemlji.

– Statistička baza podataka u Srbije je među najsveobuhvatnijim u regionu – ocenio je Johanes Han.

On je naveo da je Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu stvorila "konkretnu i realnu perspektivu" za zemlje koje su spremne da primene neophodne reforme.

– Hajde da se fokusiramo na reformske napore, a ne na rokove. U pitanju je proces zasnovan na postignutom, gde kvalitet ide pre brzine – kaže Han.

On je ocenio da će Evropska komisija i zemlje članice uvek podržavati otvaranje novih poglavlja ukoliko zemlja ispunjava reforme.

– Ispunjavanje reformi u oblasti vladavine prav , fundamentalnih prava i dobrog upravljanja ostaju u srcu procesa proširenja. To su vrednosti EU koja je na njima zasnovana i to je nešto oko čega se ne pregovara – naglasio je evropski komesar.

Johanes Han je ocenio da je Srbija pokazala i napredak u oblasti vladavine prava. On je dodao da svako pregovaračko poglavlje u sebi ima elemente koji se odnose na vladavinu prava.

– Mnogo zakona je usvojeno. Sada se ti rezultati moraju održati, a to je ono na šta zemlje članice obraćaju pažnju kada procenju mogućnost otvarnja novih poglavlja – kaže Han.

Upitan za situaciju u odnosima Beograda i Prištine Johanes Han je naveo da je Beogradu i Prištini povonudio pomoć oko rešavanja trgovinskih pitanja.

– Jasno je da je uvođenje taksi 100 na robu iz Srbije i BiH fundamentalo protiv slobodne trgovine i CEFTA i protiv duha regionalne trgovinske zone – kaže Han.

On je pozvao na brzo pronalaženje rešenja za "zabrinutosti" obe strane kada je trgovina u pitanju.

– To bi bilo u interesu svih. Za EU nije prihvatljivo da dugo ostavimo ovakvo stanje i to nije u duhu napretka u regionalnoj saradnji. Regionalna saradnja može samo da se poboljša ako postoji slobodan protok robe i ljudi – zaključio je Han.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Aktuale

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter