Izvor:
10.12.2018 u 10:20
0

KRIZA LIRE I UZLET INFLACIJE UZELI DANAK PRIVREDI: Turski ekonomski rast splasnuo na 1,6%!

Turski ekonomski rast je splasnuo u trećem kvartalu 2018. godine na 1,6 odsto prema istom periodu prošle godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas, podbacivši u odnosu na prognoze jer su kriza lire i uzlet inflacije uzeli danak privredi.

Ova velika tržišna ekonomija u usponu prošle godine je zabeležila rast od preko 7,0 odsto, ali se usporavanje rasta u drugom ovogodišnjem tromesečju na nešto više od pet procenata ubrzalo u drugoj polovini godine, budući da je pad lire počeo da nagriza poslovanje.

Prema anketi agencije Rojters, ekonomisti su prognozirali rast u trećem kvartalu od 2,0 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lira je oslabila prema dolaru na 5,3047 lira sa prethodnog nivoa od 5,2950.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, bruto domaći proizvod Turske se u trećem tromesečju smanjio 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima turskog Zavoda za statistiku.

Revidirani podaci pokazuju da je privredna ekspanzija u drugom tromesečju iznosila 5,3 odsto na godišnjem nivou umesto prvobitno objavljenih 5,2 procenta.

Lira je ove godine pala za 28 odsto u odnosu na dolar, ali se u avgustu oporavila sa rekordnog minimuma, kada je izgubila čak 47 posto vrednosti prema američkoj valuti.

Kriza lire je u oktobru vinula godišnju inflaciju u Turskoj na više od 25 procenata, na najviši nivo u 15 godina, nakon čega je u novembru bago opala.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter