Izvor:
26.09.2018 u 11:36
0

ERDOGAN: Sud odlučuje o sudbini američkog sveštenika Endrua Bransona!

Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je danas da će turski sud, a ne političari, odlučiti o sudbini pritvorenog američkog sveštenika Endrua Bransona, koji je optužen za terorizam.

„Kao predsednik, ja nemam pravo da naredim njegovo oslobađanje. Naše pravosuđe je nezavisno i hajde da sačekamo da vidimo kakvu će presudu doneti“, rekao je Erdogan u intervjuu agenciji Rojters u Njujorku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je izjavio da se nada da će Turska osloboditi Bransona ovog meseca.

Erdogan, međutim, kaže da će 12. oktobra biti održano još jedno saslušanje, da presudu donosi sud i da turski političari nemaju nikakav uticaj.

Ako bude proglašen krivim, Branson može da dobije do 35 godina zatvora.

Besan zbog Bronsonovog hapšenja, predsednik SAD Donald Tramp je u avgustu odobrio dupliranje tarifa na aluminijum i gvožđe koji se uvoze iz Turske, dok je Turska povećala tarife na američke automobile, alkohol i cigarete.

Turska lira je izgubila oko 40 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar zbog diplomatskog spora dve zemlje.

Erdogan, međutim, tvrdi da Bronsonov slučaj ni na koji način ne utiče na tursku ekonomiju, ističući da su trenutni ekonomski izazovi u Turskoj preuveličani i da će ta zemlja prevazići probleme.

Govoreći o visokim kamatnim stopama, Erdogan je ponovio da se protivi toj odluci jer će, između ostalog, oterati investitore, ali je i istakao da ona pokazuje da je Centralna banka Turske nezavisna.

Erdogan će, kako bi privukao investitore i podstakao ekonomiju, 28. septembra otputovati u Nemačku, u kojoj živi više miliona Turaka.

„Želimo da prevaziđemo sve probleme i da kreiramo topliji odnos između Nemačke i Turske, kakav smo ranije imali“, rekao je Erdogan, ističući da će se sresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Turski predsednik je za Rojters govorio i o Siriji, navodeći da je, ukoliko se želi mir, nemoguće da Bašar al Asad ostane na vlasti.

Ranije ovog meseca, Turska i Rusija su postigle dogovor da se uspostavi nova demilitarizovana zona u sirijskom Idlibu, iz koje će pobunjenici morati da se povuku do sredine sledećeg meseca.

Erdogan, međutim, tvrdi da je već počelo povlačenje radikalnih grupa sa teritorije kojom će patrolirati turski i ruski vojnici.

Turski predsednik je u intervjuu rekao i da će Turska nastaviti da kupuje prirodni gas od Irana, uprkos zahtevima SAD, koja preti da će kazniti zemlje koje sarađuju sa Iranom.

„Moramo biti realistični. Da li treba da pustim ljude da se smrzavaju u toku zime? Niko ne bi trebalo da bude uvređen zbog toga. Kako da grejem kuće mojih građana ako prestanemo da kupujemo iranski gas“, upitao je Erdogan.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter