Izvor:
15.04.2018 u 02:20
0

ZORAN ZAEV POTVRDIO: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom u vezi imena Makedonije!

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori sa Grčkm o višedecenijskom sporu u vezi imena Makedonije vrlo blizu rešenja i da su još neka pitanja ostala nerešena.

Od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala nerešena, a reč je o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu. Ovo drugo je, dodao je, za nas novo.

– Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu – rekao je Zaev, koji smatra da Ustav ne treba menjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke. Za Grčku je, kaže, problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumevanja za makedonski identitet.

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom. "Verovatno bi bilo: građanin Severne/Gornje/Vardarske ili slično", naveo je makedonski premijer. On je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali da još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rešenja ili neposredno pre ulazak u NATO i EU.

U svakom slučaju, kaže, i održavanje referendum je bitno, jer su za njega potrebne određene pripreme i postoje rokovi. Zaev je naveo i da po pitanju referenduma ima nesaglasnosti unutar koalicije, odnosno sa albanskom partijom DUI, Allija Ahmetija. DUI se, kaže, protivi održavanju referendum, a kako je objasnio zamenik premijera Bujar Osmani, razlog je strah da bi ovaj način mogao da otvori proctor za uticaj sa strane.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter