MANJAK KADROVA U MAKEDONIJI: Niko ne želi da za 500 evra radi kao...

 

Nezainteresovanost naročito među mladima za poslove pastira traje već duže vreme i preti da uništi tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mleka i sireva.

Stoga država razmišlja o načinima kako da prevaziđe taj problem i spremna je čak da izdvoji subvencije za osobe koje bi povredmeno pravile društvo pastirima. Jer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Plate pastira se, inače, kreću od 400 do 500 evra. Niko, međutim, ne želi da bude pastir, što poljoprivrednike dovodi u nezgodnu situaciju pa moraju, čak, da smanjuju broj grla.

Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

- Ovakvo stanje traje duže i preti da uništi tradiconalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mlekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih preduzeća koja postoje u ovoj oblasti - upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji poseduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim rečima, niko ne želi da sedi u planini za 500 evra pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

- Situacija bi se mogla poboljšati ako se bude radilo na infrastrukturi do planinskih pašnjaka, koji su praktično odsečeni od civilizacije. Struje ima retko, a gotovo sva sela su napuštena - priča Sofronievski i dodaje da se pritom mora sprovoditi i obuka za pastira.

Zato su, kaže, u saradnji sa Ministarstvom prosvete dogovorili uvođenje modela obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mesec dana na planini gde će imati obezbeđeno spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

Mome Mladenovski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razloge za pad broja stoke vidi u niskoj profitabilnosti, nedostatak infrastrukture, struje i interneta na planinskim pašnjacima. Mladenovski stoga predlaže da država obezbedi subvencije za ljude koji bi "pravili društvo" pastirima u planini. Njihov zadatak bi bio da izvesno vreme provode sa pastirima.

- Više od 400 makedonskih sela su bez stanovnika ili ih ima po dvoje troje, a broj ovaca se za 30 godina smanjio za jednu trećinu - zaključio Mladenovski, preneli su makedonski mediji.

 

Tanjug
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro