Izvor:
23.08.2017 u 19:19
0

Izetbegovićev hit u regionu: SRBI I HRVATI U BOSNI SU IZMIŠLJENE NACIJE!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ustvrdio je da su se u prošlosti svi stanovnici Bosne nazivali Bošnjanima. Navedeni Izetbegovićev izlet u istoriju i tvrdnja da su Srbi i Hrvati u BiH izmišljene nacije dogodio se u Cazinu.

U maniru pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je, inače, prema vlastitom priznanju voleo da luta "bespućima povijesne zbiljnosti", Izetbegović je u Cazinu, između ostalog, otkrio i to da su BiH kroz istoriju branili ne samo Bošnjaci i Bošnjani, već i davno izumrli Iliri, Kelti i Japodi.

Naši su i Iliri i Kelti i Sloveni i Japodi, i srednjevekovni kraljevi su naši. Poštujemo i ono što su Osmanlije i Austro-ugarska učinili za ovu zemlju. Jugoslavija je bila naša i partizani su naši, dakle svako ko je gradio i branio ovu zemlju. Pre se u Bosni niko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvatamo – otkrio je Izetbegović okupljenim cazinskim Bošnjacima strogo čuvane istorijske tajne.

Komentarišući Izetbegovićeva otkrića, posebno ona u kojima tvrdi da su se u prošlosti svi stanovnici Bosne nazivali Bošnjanima, srpski istoričar Predrag Lozo ističe da se tu radi o najobičnijim budalaštinama, koje, prema njegovim rečima, nemaju nijedno uporište u zvaničnoj istoriografiji.

Takve izmišljotine već dugo se mogu čuti od raznih pseudoistoričara iz Sarajeva, koji pokušavaju da iz ničeg stvore viševekovnu bošnjačku istoriju. Tragikomična priča o "dobrim Bošnjanima", koji su, navodno, pravi starosedoci Bosne, dok su Srbi izmišljena nacija, mogla bi da zagolica nečiju maštu da ne postoji jedan mali problem. Naime, svi srednjevekovni dokumenti bosanskih i dubrovačkih vladara pominju isključivo Srbe kao stanovništvo u BiH, kao i u jednom manjem delu Hrvate – kaže Lozo.

Dodaje da se naziv "Bošnjani" u starim istorijskim spisima koristio isključivo u smislu geografske pripadnosti, a nikako kao odrednica koja definiše nacionalni identitet stanovništva.

– Ideju o bosanskoj naciji i nepostojanju Srba, ali i Hrvata kao autohtonih naroda na ovim prostorima prvi su lansirali Austrijanci za vreme okupacije BiH. Sada se za tu propalu ideju pokušavaju vezati razni bošnjački pseudointelektualci, koji su Izetbegoviću očigledno izdiktirali te gluposti – zaključuje Lozo.

izvor/informer.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter