Izvor:
20.05.2016 u 21:46
0

OBELEŽENA GODIŠNJICA: Sećanje na stradanje 12 banjalučkih beba (VIDEO)

Povodom 24 godine od stradanja 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika, danas je u Banjaluci služen parastos i položeno cveće kod spomen obeležja “Život”.

Zajedno sa majkama 12 zvezdica, počast nevino stradaloj deci odao je predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS, delegacije boraca i porodica nestalih civila RS.

Sekretar Udruženja “12 beba” i majka Željka Tubić rekla je da je tuga sastavni deo života njihovih porodica, ističući da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Verovatno zbog toga što je reč o Savetu bezbednosti UN koji nije dozvolio let, da se dostavi preko potreban kiseonik – izjavila je ona.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će sledeće godine u svim osnovnim i srednjim školama jedan čas biti posvećen ovom tragičnom događaju, kako bi mlade generacije znale pravu istinu.

Kiseonik je trebao bebama, a ne za velike zavere kako je to bilo predstavljeno. Zavera je bila da se uguši 12 mladih života – poručio je Dodik.

Na odelenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12-oro novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika.

Koridor koji je povezivao Bosansku Krajinu i Srbiju bio je pod blokadom, a Savet bezbednosti UN zabranio je let iznad BiH, i tako onemogućio let čak i avionu koji je iz Beograda trebalo da dostavi kiseonik. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Poslušajte pesmu posvećenu ovom strašnom zločinu koji se dogodio pre 24 godine:

Izvor: Blic, RTRS
Foto: Twitter/ pressrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter