Izvor:
05.12.2019 u 12:06
0

SLOVENCI PRIJAVILI MINISTRA Prijava zbog uslovljavanja oko „Merkatora“ i „Agrokora“

Zbog mešanja u proces prenosa Merkatora sa "starog" Agrokora na Fortenova grupu Evropskoj komisiji je prijavljen slovenački ministar za privredu Zdravko Počivalšek, piše danas ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Kako je prenela Hina, Fortenova i Agrokor obratili su se Evropskoj komisiji, žaleći se na izjave slovenačkog ministra, koji je u više izjava poslednjih meseci uslovljavao prenos Merkatora sa posrnulog koncerna Agrokor na Fortenova grupu, ocenivši u prijavi da se njima slovenačka vlada preko svog ministra nedopušteno meša u proces prenosa, odnosno poslovne odluke privatnih kompanija, navodi list.

Informaciju su potvrdili u Fortenovi, dodaje list, ne otkrivajući pojedinosti prijave.

Prenos Merkatora na Fortenova grupu planiran je do kraja godine, ali je za to potreban pristanak svih banaka poverilaca Merkatora, međutim proces koči slovenačka SID banka, u vlasništvu države.

Ministar Počivalšek je poslednjih meseci dao više izjava u kojima je naglasio da bi Merkatorovi slovenački dobavljači i nakon prenosa Merkatora na Fortenovu morali da zadrže status glavnog dobavljača, a organizovao je i njihov sastanak sa Fortenovom i ruskom Sberbankom, kako bi se isposlovao poseban sporazum u kojem bi se slovenačkim dobavljačima to osiguralo.

Ako se takav sporazum postigne, Slovenija više ne bi imala teškoća sa prenosom Merkatora na Fortenova grupu, izjavio je Počivalšek.

Fortenova prijavu ne komentariše, no kako prenose slovenački mediji, ona se verovatno poziva na to da je traženje posebnog statusa za dobavljače privatne kompanije u suprotnosti sa evropskim pravilima po kojima se pojedini dobavljači u tržišnoj utakmici ne smeju favorizovati.

Budući da slovenačka država u trgovačkom lancu Merkator nema službeno nikakvog uticaja, jer je državni udeo prodala, u Fortenovi su uvereni da slovenačka vlada preko državne SID banke neopravdano koči prenos Merkatora na Fortenovu, piše slovenački list.

Prijavom Evropskoj komisiji Fortenova izražava mišljenje da slovenačko ministarstvo privrede, svojim uticajem na SID banku, koči proces prenosa i transformacije privatne kompanije kršeći više članova Ugovora o Evropskoj uniji te da se radi o mešanju slovenačke države u poslovne odnose privatnih kompanija, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter