FRANCUSKA NIJE DALA "ZELENO SVETLO" SEVERNOJ MAKEDONIJI? Prvo reforme, onda pregovori?

 

Francuska se i danas držala tvrdog stava protiv pregovora o članstvu u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, upozorivši da neće moći da odobri pregovore sve dok evropski blok ne reformiše politiku o prijemu novih članica.

Evropski ministri će ponovo diskutovati o tome da li da otvore put za pregovore o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ali je francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen rekla da ne može biti napretka dok se, kako kaže predsednik Emanuel Makron, ne završi "duboka reforma" pravila o članstvu u EU.

Ta francuska pozicija izazvala je zabrinutost u Briselu zbog daljeg odlaganja već pripremljenog procesa, a koje će produbiti rastuće veze Balkana sa Rusijom i Kinom.

- Prvo o čemu treba razgovarati je kako Evropa da reformiše način proširenja i pregovora. Da li je proces efikasan? Sa naše tačke gledišta, nije - rekla je Monšalen, nazivajući proces proširenja "beskonačnom sapunicom".

Pariz smatra da se Unija suočava sa previše izazova za još dve države sa Balkana, regiona koji još oseća posledica rata 90-ih i koji vodi borbu sa kriminalom i korupcijom.

Dok Holandija podržava francuski oprez u vezi pregovore o članstvu sa Albanijom, koja je već članica NATO, mnoge druge zemlje, predvođene Italijom, frustrirane su francuskom pozicijom, navodi agencija.

Evropska komisija smatra da je pogrešno dodavati više uslova, jer su Severna Makedonija i Albanija ispunile uslove koje su postavile vlade EU.

- Sve je teže dati odgovarajuće objašnjenje za odlaganje - izjavio je za evropski komesar za proširenje Johanes Han.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro