U BRISELU ĆE BITI ODRŽAN KLJUČNI SASTANAK! Da li će Severna Makedonija dobiti "zeleno svetlo" za početak pregovora o pristupanju EU?!

 

 Večeras će u Briselu biti odrzan ključni sastanak Odbora stalnih predstavnika koji će pokazati spremnost Francuske da dozvoli Severnoj Makedoniji početak pregovora.

Pozivajući se na izvor iz makedonske vlade, navodi se da će ambasadori zemalja članica morati da se izjasne o najnovijoj verziji Nacrta koji je pripremilo finsko predsedništvo, a koji je distribuiran u petak.

Prema istom izvoru, navodi se da Skoplje očekuje "zeleno sveto" za početak pregovora o pristupanju EU, koji bi počeli u prvoj polovini sledeće godine, a prema metodologiji koju zahteva Francuska.

Ishod, prema vladinim izvorima, potpuno je neizvestan, imajući u vidu da se Francuska do sada protivila početku pregovora sve dok se ne promeni metodologija, u kojoj je glavna novina da pregovarački proces treba da bude reverzibilan, odnosno da bi taj proces mogao da bude zaustavljen ako izostane „efikasno, opipljivo i održivo sprovođenje reformi".

Dokument koji će večeras biti usaglašen trebalo bi da bude osnova za sutrašnje zasedanje Saveta ministara u Luksemburgu, koje prethodni samitu.

Premijer Zoran Zaev rekao je danas da ne želi čak ni da razgovara o mogućnosti da Makedonija ne dobije datum za početak pregovora.

- Očekujemo da će prevladati odgovornost EU i biti donesena dugoočekivana odluka. Korake ćemo znati nakon Saveta ministara, ali konačne odluke će biti donete 17. i 18. Ostajem optimista. Francuska nije protiv nas. Ima legitimne namere da uključi metodologiju reverzibilnim metodama. Dakle, ako zemlja ne ispunjava zahteve nekih poglavlja, to će nas vratiti unazad - rekao je Zaev.

Ponovio je da je zemlja na dobrom putu i da EU ne bi trebalo da osuđuje najbolji primer u Evropi.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro