Izvor:
14.08.2019 u 09:57
0

BiH: Kancelarija visokog predstavnika je „funkcija bez smisla“!

Švajcarski dnevni list "Noje cirher cajtung" donosi danas tekst Andreasa Ernsta o kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini pod naslovom "Funkcija bez smisla".

"Nemam više volje da jašem mrtvog konja", rekao je pre deset godina Miroslav Lajčak, slovački visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

To se odnosilo na njegovu funkciju koja mu nominalno daje ingerencije u političkom životu, ali je već 2009. predstavljala izraz jedne iluzije – da će dobronamerne i prosvećene strane diplomate da podignu na noge Bosnu posle rata (1992-1995).

Proces je tada optimistički opisivan kao "transformacija", koja bi nužno vodila demokratiji i tržišnoj privredi.

Deset godina kasnije još uvek postoji ta funkcija, na njoj je Austrijanac Valentin Incko.

No, izgleda da Bosanci polako gube strpljenje, navodi švajcarski list.

Prvi put to nisu samo vodeće partije iz delova zemlje pod srpskom, odnosno hrvatskom dominacijom koje zahtevaju ukidanje kancelarije.

I Bošnjaci (muslimani) koji su visokog predstavnika dugo posmatrali kao garant protiv pokušaja otcepljivanja, sada su spremni da okončaju eksperiment, piše Andreas Ernst.

Autor smatra da se to može zaključiti iz sporazuma o formiranju vlade koji je postignut 10 meseci posle izbora.

Za razliku od svojih prethodnika Incku izgleda ne smeta to što je njegova funkcija postala besmislena, što se svodi na sastavljanje izveštaja Savetu za implementaciju mira (PIC), slanje izjava za medije i povremene govore.“

Već godinama se ni sile koje garantuju Dejtonski sporazum, ni lokalna javnost ne interesuju za visokog predstavnika.

Povremeno se poneki novinar zgrozi nad budžetom OHR-a (5 miliona evra) ili nad Inckovom platom, koja je u početku bila 25.000 evra mesečno, ali je potom smanjena.

Austrijanac sve više podseća na melanholičnog evropskog konzula s pocetka 19. veka, kojeg je tako majstorski opisao pisac Ivo Andrić: izolovan i rezigniran, a ipak u potpunosti deo bosanskog kosmosa.

Novinar Andreas Ernst smatra da se u celu tu sliku dobro uklapa i činjenica da građani nemaju pravo glasa pri ukidanju te funkcije.

To može da uradi samo Savet za implementaciju mira i naposletku, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

A oni su tako daleko od te zemlje kao što su već kod Andrića daleko bili i sultan u Istanbulu i car u Becu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter