Izvor:
23.04.2019 u 06:01
0

VATIKAN: Milorad Dodik u petak se sastaje sa papom Franjom!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u petak tokom posete Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o položaju RS, koja je, kaže, ugrožena, kao i o ulozi Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u NDH, koji je, napominje, za vreme Drugog svetskog rata blagoslovio stradanje najmanje pola miliona Srba u ustaškom logoru u Jasenovcu.

Teme su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi između Vatikana, kao države i BiH. Naravno, i odnosi Katoličke crkve i BiH, u tom kontekstu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice ovde u BiH, pa time i pravoslavne zajednice. Razgovaraćemo o nekim aktivnostima koje smo pokrenuli vezano za obeležavanje genocida u Jasenovcu – rekao je Dodik.

On je naveo da će sa papom razgovarati i u vezi sa ulogom Stepinca, koga Hrvati žele da proglase za sveca, i da će s tim u vezi papi preneti već poznati stav da je Srtepinac bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoaslovio stradanje najmanje 500.000 Srba u Jasenovcu.

Govoriću o pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio, imajući u vidu da je u sistemu logora Jasenovac bio i logor za decu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti, koje su bile usmerene čak i najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice – dodao je Dodik.

On je istako i da će tokom posete Vatikanu sa svim svojim sagovornicima razgovarati o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter