Izvor:
21.04.2019 u 05:55
0

SEVERNA MAKEDONIJA: Otvorena birališta!

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji jutros su u 7.00 otvorena birališta koja će biti otvorena sve do 19 časova.

Po zatvaranju biračkih mesta, svoj glas moćiće da daju samo lica koja se u tom trenutku zateknu na glasačkom mestu.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa ima 1.808.131 građanin, koji biraju između troje kandidata – kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Posebnost ovih izbora je i to što će prvi put najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupiti za zajedničkim, takozvanim konsenzualnim kandidatom.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Institut za demokratiju Societas Civilis (IDSCS), kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski uživa podršku 27,2 odsto ispitanika, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova 23,5 odsto, a kandidata albanske opozicije u Severnoj Makedoniji Bljerim Reka 11 odsto anketiranih.

Međutim, neće to biti samo borba za mesto šefa države, već i za dostizanje biračkog cenzusa, jer će, prema slovu zakona, izbori biti validni samo ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Kako je saopštila Državna izborna komisija glasanje u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji pratiće 3.094 domaćih posmatrača i 419 iz inostranstva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter