Izvor:
18.04.2019 u 05:35
0

MILORAD DODIK: Bez saglasnosti Republike Srpske niko ne može da donese Akcioni plan za članstvo u NATO!

Bez ikakvih uslovljavanja treba pristupiti formiranju vlasti na nivou BiH, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Osvrnuvši se na sastanak s liderom HDZ BIH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, on je novinarima u Sarajevu rekao da konačnog dogovora o formiranju Saveta ministara još nema.

Dodik je istakao da je Bakir Izetbegović, tek posle sastanka sa delegacijom SDA, počeo da uslovljava.

Pošto SDA ne želi da odustane od uslovljavanja, zato smo do ovoga i došli. Ja sam danas napustio sastanak. Neću da sedim tamo i gubim vreme. Prvo smo imali duži sastanak Dragan Čović, Izetbegović i ja i dogovorili jedno. Onda je Izetbegović tražio da ode do svoje delegaciji i vratio se s drugim pristupom, koji smo opet morali da rešavamo. Ne u smislu raspodele, koju smo na neki nacin postigli, nego sa stanovništva uslovljavanja, tražeći da Hrvati prećutno dozovole da ministarka odbrane Marina Pendeš kao pošalje usaglašeni MAP u Brisel i da je to kao uslov za formiranje vlasti – objasnio je Dodik.

On pojašnjava da to nije bio uslov kada su na početku zajedno razgovarali trojica lidera stranaka.

Izetbegovic je govorio tada da hoće Ministarstvo odbrane. Ja pretpostavljam zašto on to hoće. Rekao sam da ja s tim nemam ni jedan problem. Ali, ako neko misli ovde u BiH da sam donosi odluke i da kaže da Bošnjak dolazi na mesto ministra odbrane i da će on bez saglasnosti svojih zamenika doneti takvu odluku o NATO-u, onda samo može da napravi krizu – naglasio je Dodik.

Pojasnio je da ni jedan ministar na nivou BiH ne može donositi odluke bez svojih zamenika koji imaju ista ovlašćenja kao i ministar.

Takve odluke ministar ne može doneti ni bez odluke Saveta ministara, a na kraju krajeva ni bez saglasnosti Predsedništva BiH, koje i vodi spoljnu i odbrambenu politiku. To vam je isto kao da ja sad odem i potpišem sporazum o pridruživanju sa Srbijom. Prema tome, ako neko hoće da pravi problem u ovoj zemlji, neka ga pravi. Kada bi neko to uradio i predao MAP, onda bi uveo novu praksu, onda bi to značilo ovo što sam rekao da i ja imam pravo da samostalno radim slične stvari – kaže Dodik.

On je naglasio da bez saglasnosti Republike Srpske niko ne može da odnese Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) u Brisel, ni sada, ni u budućnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter