Izvor:
14.04.2019 u 14:08
0

PLENKOVIĆ PORUČIO: Nije mi drago što nemamo zajedničku komemoraciju!

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je u Jasenovac došao da osudi zločin i izrazi pošstovanje prema onima koji su izvršili proboj iz tog logora dodavši da mu je žao što nije održana jedna zajednička komemoracija.

Došli smo da izrazimo svoje poštovanje onima koji su pre toliko godina izvršili proboj iz logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali ovakvi logori. da kažemo da danas moramo raditi na smanjenju podela, toleranciji, negovanju kulture sećanja – rekao je Plenković.

On je kazao da mu je žao što nije održana jedna zajednička komemoracija.

Nije mi drago da smo imali dve. Razgovarali smo, verujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine. To bi bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo – rekao je Plenković.

Dodao je i da ovo ne doživljava kao temu koja ima dve strane.

Nema niti najmanjeg razloga da se svrstavamo na dve strane, zajednička je želja da se sećamo ovih događaja s poštovanjem prema žrtvama. Da dijalogom i kulturom sećanja osiguramo da se ovakvo nešto nikada ne ponovi – rekao je hrvatski premijer.

Dan uoči državne komemoracije Spomen područje Jasenovac posetila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predstavnici manjina i udruženja antifašista u Hrvatskoj u petak su četvrtu godinu za redom komemoraciju jasenovačkim žrtvama održali odvojeno od države zbog nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimizaranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter