Izvor:
29.09.2016 u 19:55
0

KO DRUGOME JAMU KOPA: Ustavna kriza sada potpuno urušava Federaciju BIH!

Klub Srba u Domu naroda Palramenta FBiH nije konstituisan u skladu sa ustavom i zakonom, imajući u vidu presudu Ustavnog suda FBiH iz decembra 2015. godine, kazao je za Vijesti.ba predsednik ovog kluba Slaviša Šućur.

– U suštini, Ustavni sud FBiH tada je kazao da kvote za izračun većine nije većina izabranih, nego da se traži puna većina, i postalo je jasno da je to tumačenje različito od onoga koje je do tada davao visoki predstavnik u BiH – pojasnio je on.

Osvrćući se na jučerašnju odluku Kluba SNSD-a da uputi zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti svih zakona i ostalih opštihih akata koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituiranja 2014. godine, Šućur je istakao da su svi bili svesni takve mogućnosti.

Iz SNSD-a su naveli da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nije konstituiran u skladu s ustavom i zakonom, jer nema 17 srpskih delegata, već 13 i onemogućeni su da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na bilo koji zakon.

Nakon presude Ustavnog suda FBiH, svi smo bili svesni mogućnosti da se pokrene ovakav postupak. MI u Klubu Srba nismo želeli da izazivamo nove krize i insistirali smo kod nadležnih, prvenstveno visokog predstavnika i nosilaca vlasti da preduzmu korake i da se pod hitno izvrši popuna Kluba, te da se sanira stanje nastalo nakon presude Ustavnog suda FBiH. Nažalost, najodgovorniji ljudi pokazali su ogromnu neodgovornost i to se nije desilo – precizirao je Šućur.

Naglasio je kako ne može prejudicirati kakva će presuda Ustavnog suda BiH u ovom slučaju biti.

– Veliko pitanje je kakav sadržaj presude može biti. Da li će Ustavni sud BiH naložiti da se Klub popuni što prije, bez da će sankcionisati ovo što se ranije dešavalo, ili će zaista donijeti presudu prema kojoj sve što je urađeno u ovom mandatu praktično nije zasnovano na ustavu i zakonu. To bi izazvalo ozbiljnu krizu – upozorava Šućur.

Nakon opštih izbora u BiH 2014. godine zbog nedovoljnog broja predstavnika srpskog naroda u kantonalnim skupštinama u Federaciji BiH, u Klub srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano je 13 od ustavom potrebnih 17 delegata srpskog naroda. Iako je bilo više inicijativa da se riješi popunjavanje četiri nedostajuća delegata u Klubu srpskog naroda, do sada to pitanje nije riješeno.

Vijesti.ba
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter