Izvor:
20.03.2019 u 09:47
0

VIŠE OD GODINU DANA TRPI MALTRETIRANJE! Hrvat iz Berana pretučen jer je pripanik nacionalne manjine!

Igor Tomkić, Hrvat iz Berana, u Crnoj Gori, pretučen je u naselju Dolac, a na njega su, kako je saopšteno iz policije, nasrnula dvojica sugrađana, koji su dio grupe koja ga duže vreme maltretira i preti mu, samo zato što je pripadnik nacionalne manjine u toj zemlji.

Napadu je prethodila ispovest Tomkića portalu, objavljena u ponedeljak, kada je ispričao da on i njegova porodica supruga i kći žive u strahu u gradu na Limu od grupe sugrađana kojima je na meti, te da, iako je sve prijavio policiji i lokalnim vlastima, pretnje i nasrtaji na njegovu imovinu ne jenjavaju.

Policija je ubrzo nakon napada uhapsila N. P. (19) i M. R. (24) iz Berana, zbog sumnje da su, “na štetu I. T., počinili krivično delo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim delom teška telesna povreda".

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je pre desetak dana razgovarao sa Tomkićem i tada je naložio službenicima CB Berane da se odmah preduzmu mere za rasvetljavanje događaja koji je prijavio krađe u njegovoj radnji.

Pozivajući se na nezvanične izvore piše se da je Veljović odmah pošto je razgovarao sa Tomkićem, pre desetak dana, naložio da se slučaj istraži do kraja.

Igor Tomkić, pripadnik hrvatske manjine u Crnoj Gori, rođen je u Beranama. On se požalio da već duže vreme doživljava maltretiranja i teror od grupe huligana, koji mu zagorčavaju život porukama:

– Šta će jedan Hrvat ovde?

Oni, kako se navodi, smatraju na Tomkiću nije mesto u tom crnogorskom gradu.

Tomkić kaže da je uplašen za bezbednost porodice i apelovao na nadležne da obrate pažnju i reaguju.

Prema njegovim rečima maltretiranje traje već skoro godinu i po.

– Počelo je od provokacija na nacionalnoj osnovi i druge vrste, nastavljeno je traženjem reketa, a potom sa nenormalno mnogo provala, krađa, demoliranja moje radnje, prijetnji i svega ostalog. Ovo nisam trpeo sam, tu je bila moja porodica. Prete mi, poručuju da se selim i da nemam šta da tražim ovde. U protekla dva meseca trpim napade i kući, demoliran mi je auto, bušene sve četiri gume. Pre nekoliko noći našao sam otisak patike na vratima, pokušali su nogom da razvale vrata dok nesmo bili tu- ispričao je Tomkić.

Rekao je da su mu svi sa kojima je razgovarao obećali pomoć i da će da preduzmu rigorozne mere.

Porodica Tomkić je u Beranama od 1961. Od 2014. do 2016. Tomkić je bio u Nemačkoj gde je pokušao da dobije azil, ali bezuspešno.

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je da najoštrije osuđuje napad na Igora Tomkića.

– Ovo ne smije da se dešava nijednom građaninu Crne Gore- kazao je Šćekić i istakao da insistira da se napad na Tomkića “procesuira do kraja i da se situacija sredi”.

Traži da se kazne svi koji su tom čoveku naneli povrede, koji su uznemirili njega i njegovu porodicu, kao i da se sprovede potpuna procedura od policije, tužilaštva i sudstva.

Zakon je, ističe on, isti za sve i svaki građanin mora biti zaštićen.

Tomkić mu je, kaže Šćekić, ispričao da je razgovarao sa Veljovćem i da mu je obećano da će nadležni preduzeti mere da ga zaštite, pa je mislio da su institucije “čija je to nadležnost uzele stvari u svoje ruke”.

Naglašava da je Tomkić pominjao da je u pitanju reket.

– Policija je trebalo time da se pozabavi, jer to nije za privođenje i puštanje. Reket je krivično delo i to je trebalo da se ispita– kategoričan je Šćekić.

Izražavajući duboko žaljenje zbog napada na Tomkića, zaključuje da se “radi o mirnoj porodici koja to ne zaslužuje”.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter