Izvor:
25.09.2016 u 21:35
0

BURNA REAKCIJA POLITIČARA IZ FEDERACIJE: Zbog referenduma u Srpskoj pozvali na…

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović upozorili su danas u Sarajevu da referendum o Danu Republike Srpske koji se provodi u RS nije bezazlen, pozivajući nadležne institucije da otvore istragu protiv odgovornih.

Podsjetivši da je Ustavni sud BiH izrekao mjeru zabrane održavanja ovog referenduma, naglasili su, kao uvodničari na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99, da je ovo najveći atak na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nikšić je kazao da je današnji referendum akt kojim se direktno ponižava Ustav BiH i ugrožavaju institucije Bosne i Hercegovine, nazivajući to atakom na stabilnost ne samo u BiH, nego i u regionu.

– Naša uloga je da danas pošaljemo poruke smanjivanja tenzija i zaustavljanje priče o posljedicama jer je očito da pravne posljedice referendum ne može proizvesti. Moguće je da će proizvesti dugoročnije političke posljedice – stav je predsjednika SDP-a.

Za Komšića je ovo prilika da država pokaže odgovornost, pojašnjavajući da je ovakav odnos vlasti u RS prema Ustavnom sudu krivično djelo te je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu, ali i da to uradi u slučaju svih odluka Ustavnog suda koje nisu implementirane.

– Naša jedina metoda su institucije BiH. Ovo nije nimalo bezazleno jer je Milorad Dodik, predsjednik RS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već najavio i referendum o članstvu BiH u NATO savezu kazao je Komšić. Upravo iz tog razloga referendum nije, dodaje, u funkciji predstojećih oktobarskih lokalnih izbora te je zbog toga od presudnog značaja da Tužilaštvo BiH otvori istragu.

Bajrović je istaknuo da se u ovom konkretnom slučaju radi o ataku na Dejtonski mirovni sporazum, ali i da je ovo ujedno jedan od koraka za 'održavljavanje' Republike Srpske. Predsjednici tri stranke, govoreći o temi "Šta je alternativa destrukciji BiH?", poručili su da žele poslati poruku da u BiH postoji "alternativna politička opcija nacionalnim strankama", a podvukli su i da je njihov cilj graditi BiH u kojoj će prava svih građana biti ispoštovana.

Nezavisne
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter