Izvor:
15.09.2016 u 01:56
0

HAOS U ZADRU: Zbog DOKTORATA O PAVELIĆU intervenisala i POLICIJA!

"Delovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953." naziv je doktorskog rada koji je uoči odbrane zakazane za sutra na Univerzitetu u Zadru, podigao tenzije, a zbog navodnog lažiranja imena u pismu kojim se osporava svrha naučnog rada, u utorak je obaveštena i policija, javio je "Jutarnji list".

Reč je o prvom doktorskom radu kojem je u nazivu jedno od najkontroverznijih imena hrvatske nacionalne istorije, a kako je za "Jutarnji" rekao autor, magistar Ante Delić, u izradi disertacije koristio je, pored ostalog, dosad neiskorišćenu i nepoznatu ostavštinu Pavelića, koje mu je ustupila njegova porodica u Madridu.

Na pitanje zašto je odlučio da piše disertaciju o Paveliću, Delić odgovara da je "jednostavno reč o potrebi naučno utemeljenog istraživanja političkog delovanja Ante Pavelića".

"Jedino na taj način mogu prestati ideološke i druge mitologizacije Pavelića. Doduše, moj rad se bavi razdobljem nakon Drugog svetskog rata, nakon što Pavelić dakle više nije poglavnik NDH već vođa hrvatske političke emigracije. Tvrdnje da se u radu ne bavim ustaškim režimom zato su nebulozne. Pavelićem se bavim koristeći naučnu metodologiju, a onima kojima to smeta, očigledno da imaju za cilj da uvedu dogmatski pogled na svet i zabrane istraživanje nekih tema", kaže Delić.

Kako navodi "Jutarnji", u utorak se proširilo pismo s adrese koja sadrži ime i prezime profesora istorije umetnosti Univerziteta u Zadru Ivana Josipovića, u kojem se navodi da je rad pokušaj rehabilitacije ustaškog poglavara.

Kako piše u pismu, "ovim se radom pokušava ispod žita sprovesti kvazinaučna rehabilitacija ustaškoga ubice. Mentor doktoranda dr. Zlatko Begonja u svojoj oceni rada nigde ne pominje zločine Ante Pavelića, već se obrušava na posleratnu Jugoslaviju kao totalitarni režim".

Josipović, međutim, demantuje da je poslao ikakvo pismo i tvrdi da je njegovo ime u mejlu lažirano.

A Delić izričito tvrdi: "Niti ja, niti iko, u disertaciji ne govori o Paveliću kao svecu, niti kao đavolu. Velika većina moga rada zasnovana je na dokumentaciji, od britanske i američke provenijencije, do jugoslovenskih službi".

Izvor:Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter