Izvor:
12.12.2018 u 17:33
0

PROVOKACIJE NE PRESTAJU: Osvanuo grafit „UČK“ u sred bela dana na zidu škole, kapeli i na srpskoj kući u Lipljanu! (FOTO)

Na zgradi osnovne škole "Braća Aksić" u Lipljanu, grupa albanskih srednjoškolaca ispisala je danas grafit "UČK", a direktor te škole Bratislav Ðedović izjavio je da je škola više puta napadana, ali da se do danas nije desilo da u sred dana, kada su tu i đaci i roditelji, neko napravi neki incident.

"Više puta je škola napadana, nekada i kamenicama, a sada u sred dana, kada su i deca i roditelji tu, neko se drznuo da preskoči ogradu i napiše grafit takve sadržine na zidu škole", kazao je Ðedović.

Kako je naveo, prvo su intervenisali ljudi koji su se našli u školi i pomoćni radnici, a nakon toga su pozvali i policiju.

Grupa Albanaca pobegla je odmah nakon ispisivanja grafita, pre nego što je policija stigla, kazao je Ðedović i dodao da su snimci sigurnosnih kamera na kojima je sve zabeleženo predati policiji.

"Snimak je dat organima policije i nadam se da će oni preduzeti, bar su nam takvo obećanje dali, da će preduzeti sve da se ovo otkrije ko je i da se više ne desi", navodi Ðedović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović navodi da je današnji incident plod situacije koja je prisutna nedeljama unazad.

"Nedeljama unazad šalju poruke iz Prištine koje nikako ne doprinose smirivanju situacije i tenzije. Mogu da kažem samo da je ovo još jedan trag prošlosti, koji pokriva našu budućnost", kaže Popović.

Istovetan grafit napisan je i na srpskoj kući u centru Lipljana, a meštani srpske nacionalnosti navode da su uznemireni, kao i da trpe teror od Albanaca.

"Malo nas koji smo ostali ovde uvek trpimo nasilje, teror. Teško je", rekao je jedan od meštana Lipljana, dok je drugi istakao da je uznemiren zbog današnjeg incidenta.

Mirjana Konstatinović, nastavnica u osnovnoj školi "Braća Aksić" u Lipljanu na čijoj su kući danas ispisani grafiti "UČK" , rekla je da su isti grafiti ispisani i na kapeli koja se nalazi u blizini škole.

Baš sam uznemirena. Policiji sam već dala izjavu u školi. Učenici su takođe bili uznemireni", kazala je Konstatinović i dodala da je prošle godine, kada su takođe bile tenzije, grafiti bili ispisani na kući pored, odnosno na kući njenog strica.

"U školi sam im rekla da je potrebno neko pojačanje. Ovo je preteće i uznemirujuće", dodala je Konstatinović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, nakon incidenta u Lipljanu, apelovao je još jednom na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region.

"Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane ''vojske Kosova'', i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", naveo je Ðurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter