Izvor:
11.09.2016 u 22:33
0

VELIKA ANALIZA SVETSKIH NOVINSKIH AGENCIJA: Teško očekivati REFORME nakon izbora u HRVATSKOJ!

Vodeće svetske agencije ocenjuju danas, u izveštajima o prevremenim izborima u Hrvatskoj, da nakon izbora od novih vlasti ne treba očekivati velike reforme, kakve su portrebne zemlji, te da će izbori samo utrti put još većoj političkoj neizvesnosti u najmlađoj članici EU.

Rojters navodi da Hrvati biraju vladu po drugi put za manje od godinu dana, a da ankete predviđaju tesnu trku i još jednu koaliciju, kojoj će nedostajati jasan mandat da pogura bolne uštede i restruktuiranje koje traže evropske vlasti.

Navodi se da istraživanja ukazuju na pobedu saveza četiri stranke na čelu sa socijaldemokratama, koji bi dobio oko 60 od 151 poslaničkog mesta u Saboru, dok bi konzervativna Hrvatska demokratska zajednica osvojila nekoliko mesta manje.

Po oceni Rojtersa, i jedni i drugi bi zbog toga tražili podršku stranke desnog centra Most, kao i na prethodnim izborima u novembru 2015.

"Bilo bi dobro ukoliko bi izbori doneli političku stabilnost, ali mogli bismo da imamo situaciju sličnu prošlogodišnjoj. Takođe, na žalost, ne mislim da najveće stranke zaista žele velike reforme", rekao je za Rojters građanin Zagreba Goran Uzelac pre nego što je glasao.

Neimenovani ekonomski zvaničnik kazao je da većina hrvatskih političara "nije stvarno zainteresovano za ekonomiju".

"Sada imamo nekakav privredni rast i niži budžetski deficit, postoji rizik da će reforme ostati mlake", naveo je ovaj zvaničnik.

AP ocenjuje da će izbori teško dati jasnog pobednika i da će samo utrti put još većoj političkoj neizvesnosti u najmlađoj državi članici Evropske unije.

I ova agencija navodi da ankete ukazuju da ni HDZ, ni Narodna koalicija na čelu sa socijaldemokratama neće moći da osvoji dovoljno glasova da vladaju sami. Podseća se da su HDZ i socijaldemokrati dve stranke koje su dominantne od odvajanja Hrvatske od bivše Jugoslavije 1991.

AP prenosi izjavu glasača iz Zagreba Kristijana Nahera koji je kazao da se nada da će Hrvati "biti sada pametniji" kako bi "izbegla agonija" koja je usledila nakon prošlih izbora, dok je stanovnica hrvatske prestonice Jelena Mićić izjavila da se nada da bi stvari mogle da se poboljšaju.

AFP navodi da bi ishod prevremenih izbora u Hrvatskoj mogao da prolongira političku neizvesnost u najnovijoj članici EU, koja je po oceni ove agencije skrenula u desno pod prethodnom konzervativnom vladom. Navodi se da izbori dolaze u trenutku u kojem se bivša jugoslovenska republika suočava s ekonomskim trvenjima i u vreme zategnutih odnosa na nestabilnom Balkanu, posebno sa bivšim neprijateljem Srbijom.

I AFP prenosi da su ankete i analitičari dali blagu prednost koaliciji na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) bivšeg premijera Zorana Milanovića, koji je na vlasti bio četiri godine do prošlog novembra. Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je ovoj agenciji da "deluju da će SDP pobediti, ali da će biti bez apsolutne većine.

AFP navodi da bi uz umerenu agendu predsednika Andreja Plenkovića, HDZ mogao da računa i na podršku manjina, posebno Srba, kao i Hrvata koji žive u inostranstvu, tradicionalnih pristalica te stranke.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter