Izvor:
06.09.2016 u 22:18
0

DA LI SE NAZIRE KRAJ DEJTONSKE BiH? Hrvatski član Predsjedništva poručio: Stranci moraju otići

lan Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će BiH imati otvorena vrata na evropskom putu, ali i da mu nije jasno kako neko može da zamisli dalji put BiH dok u njoj deluju OHR I PIC.

Čović je to rekao uči sastanka sa Visokim predstavnikom Valentinom Inckom, koji ga je obavestio da je pismo, u kojem se hrvatski član Predsedništva BiH žalio na neravnopravni položaj Hrvata u BiH, već dostavljeno OHR-u.

"To moramo sami da rešimo. Tačno, strategija moje politike koju vodim personalno, kao član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo da završimo", rekao je Čović.

On je rekao da je njegov zadatak da odmah u oktobru i novembru ove godine nametne rešavanje pitanja Sejdić-Finci i reorganizacije BiH.

"Više vremena nemamo i zato sam ja ovoliki pobornik evroatlanskog puta. Taj put će nas naterati da to moramo da rešimo", rekao je Čović.

On smatra da Dejtonskim mirovnim sporazumom građani BiH nisu dobili "državu s greškom", ali jesu dobili nesavršeno uređenje koje ne može da funkcioniše što se, kako je rekao, do sada više puta pokazalo u praksi.

Čović je, naime, nedavno pisao Incku i ambasadorima PIC-a u kojem se požalio na neravnopravni tretman pripadnika hrvatskog naroda u BiH.

U pismu je naveo primere koji Hrvate lišavaju elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

Iz OHR-a je kasnije saopšteno da je Incko obavestio Čovića da je njegovo pismo prosleđeno Savetu za implementaciju mira u BiH, koji je danas imao redovnu sednicu, ali iz Kancelarije visokog predstavnika nisu znali da kažu šta je na njenom dnevnom redu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter