IZETBEGOVIĆ: BiH snažno vrednuje saradnju uspostavljenu unutar regiona Zapadnog Balkana!

 

 Bosna i Hercegovina ostaje snažno posvećena očuvanju i jačanju OUN, njenih vrednosti i principa, njenog mandata i misije, njenog jedinstva, kredibiliteta i relevantnosti, izjavio je odlazećii predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, i istakao da BiH snažno vrednuje saradnju uspostavljenu unutar regiona Zapadnog Balkana. 

U obraćanju na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, Izetbegović je poručio da će BiH ostati posvećenja unapređenju te saradnje, uključujući i, kako je rekao, saradnju na zajedničkom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Izetbegović je kazao daće BiH nastaviti da podržava multilateralne napore u iznalaženju rešenja koje će osigurati održiv mir za sirijski narod; rešenja koje će ispuniti legitimna očekivanja i izraelskog i palestinskog naroda da imaju dve demokratske države koje će egzistirati jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica u skladu sa međunarodnim pravom.

Koliko god da je, kako je rekao, iznalaženje ovih rešenja političko pitanje, u isto vreme je to i pitanje naše zajedničke humanosti. 

"Naša zajednička ambicija da nikoga ne zapostavimo, ozbiljno je ugrožena porastom rizika od radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma. Ova moderna pošast crpi snagu za svoje održanje ne samo iz oružanih sukoba, već i iz društvene i političke nepravde, diskriminacije, marginalizacije i isključivanja, siromaštva i ekonomskih zapreka", naveo je.

Izetbegović je istakao nasilni ekstremizam i terorizam ne poznaju ni fizičke ni virtualne granice. 

Ekstremisti i teroristi su, dodao je, odlučni u svojim namerama da prave raskole unutar i između društava, ometajući naše napore u održanju mira i sigurnosti, zaštiti ljudskih prava i poticaju održivog razvoja. 

"Oni kontinuirano menjaju taktike i pronalaze nova sredstva i načine za dalje širenje svog pogubnog uticaja. Naš odgovor stoga mora biti odlučan, koherentan, sveobuhvatan, i zasnovan na međunarodnom okviru koji smo kreirali za borbu protiv terorizma", rekao je.

BiH, kazao je, ostaje snažno posvećena globalnim naporima za borbu protiv terorizma i iskorjenjivanje ove moderne pretnje u svim njenim oblicima i manifestacijama. Ocenio je da je reč o istinskom izazovu našeg vremena sa kojim se, kako je rekao, moramo suočiti na svakom koraku i svim raspoloživim sredstvima. 

Bosna i Hercegovina teži zaštiti i promociji vrednosti i principa koji su zajednički svim državama, rekao je dodao da građani BiH veruju da ideali, vrednosti i principi sadržani u Povelji UN-a kao i norme i standardi međunarodnog prava nikada ne smeju biti prekršeni ili zanemareni. 

"Verujemo da je obaveza svih država, velikih i malih, manje i više moćnih, da zaštite plemenite vrednosti i principe na kojima je ova Organizacija zasnovana. Ako bilo ko od nas ne poseduje volju da zaštiti te vrednosti i principe, onda će sva naša nastojanja biti manje vredna i manje uspešna", rekao je, između ostalog, Izetbegović.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/sda

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live