Izvor:
22.04.2018 u 20:49
0

IVICA DAČIĆ: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana!

Incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu, gde se održavala komemoracija povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u jednom od najozloglasenijih koncentracionih logora, bez presedana je u modernoj Evropi, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi – rekao je Dačić i istakao da očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva.

– Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Ausvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacistickim pozdravom Zig hajl?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima – ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv. "Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac, započela je ranije incidentom, kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga razvili transparent sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Uoči komemoracije, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci, su u mestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a koja, inače, uz dozvolu hrvatske države ima i taj ustaški pozdrav u sklopu svog grba.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter