Izvor:
19.04.2018 u 00:07
0

Dačić: Kosovo ne može biti predmet spoljnopolitičke trgovine!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija želi da postigne kompromisno rešenje o KiM, ali da se to pitanje ne može koristiti u spoljnopolitičkoj trgovini kao uslov za ulazak u EU.

Dačić je, na konferenciji "Obuka političkih lidera", rekao da se dijalog sa Prištinom vodi kako bi se postigao dogovor, ali da to ne može biti jednostrano, odnosno da jedna strana ne može dobiti sve, a druga ništa. Prema njegovim rečima ne postoji način da neko formira svoju državu bez dogovora. Dačić je napomenuo da Kosovo neće opstati kao država, već da će se kad-tad spojiti sa Albanijom. On je podvukao da se svakoj državi može desiti to što se desilo Srbiji sa KiM, te da je zato potrebno uspostaviti i poštovati principe kojima će se svi voditi.

Mi vodimo borbu jer želimo kompromis, a oni ga ne žele. To je kao kada se razvedete, ne može jedna strana tek tako da uzme sve, mora da postoji neki proces i dogovor – naglasio je Dačić.

Kako je naveo, činjenica je da je mnogo zemalja članica EU i zapadnih sila priznalo nezavisnost Kosova, ali i da je činjenica da mnoge nisu, te da se zato ne može reći da je to pitanje rešeno. Ministar je podsetio na uništavanje imovine i verskih objekata na KiM i dodao da Srbija zbog svoje istorije, vere i tradicije ne može da prihvati Kosovo kao nezavisnu državu. Kako kaže, to nije pitanje koje može biti predmet spoljnopolitičke trgovine.

Ako nam to postavljaju kao uslov za ulazak u EU, onda ne poznaju naš narod jer mi to iz inata nećemo uraditi – apostrofirao je Dačić.

On je naveo da su evropske integracije strateški put Srbije, ali i da je budućnost evropske zajednice neizvesna, te da nema razloga da Srbija priznaje Kosovo zbog ulaska u EU koja, kaž, u budućnosti možda neće ni postojati. Dačic je podsetio da je Srbija kroz istoriju mnogo ratovala i da su sada prioriteti mir i saradnja. On je kazao da je EU "ideja za smirenje" i istakao da su balkanski narodi mirni ako imaju zajedničku budućnost. Dačić smatra da ideja balkanskog jedinstva treba da bude bazirana samo na interesu jer ako je zasnovana na emocijama odnosni su, smatra Dačić, labilni i lako se menjaju.

Teško ćemo svi mi na Balkanu da se volimo, ali sigurno imamo zajednički interes – smatra ministar.

Osvrnuvši se na svoju političku karijeru Dačić je primetio da je realna politika mnogo drugačija od onoga što se uči na studijama.

Počeo sam političku karijeru sa 24 godine, bio sam ministar unutrašnjih poslova, premijer, sada sam ministar spoljnih poslova, a dugo sam na čelu Socijalističke partije Srbije. Važno je da kao budući lideri razumete istoriju, da znate gde smo mi grešili kako ne biste ponavljali iste greške u budućnosti – poručio je Dačić učesnicima konferencije.

Istakao je da su srpski i bugarski narod bliski, da imaju sličan mentalitet, jezik, muziku i način života. Kako kaže, važno je naći zajednički interes kako bi svi na Balkanu pomagali jedni drugima i bili jači. Dačić je ocenio da se politička borba danas vodi na mnogo drugačiji način, i da nema mnogo razlika između levice i desnice, kao i da svako pred izbore "laže koliko stigne". Dodao je da nije lako postati lider i da iza svakog političkog vođe mora da stoji jasna politička snaga i ideja.

Mi sa Balkana ne treba da mislimo da smo druga liga! Verujte mi, sastajao sam se sa mnogima i svi su oni amateri za nas. Ipak, imaju iza sebe veličinu i dozvoljeno im je ono što nama nije – zaključio je Dačić.

On je učesnicima konferencije poručio da politika mora da dopre do svesti ljudi kako bi formirali generacije birača koji podržavaju neku ideju. Konferenciju "Obuka političkih lidera" organizovao je Institut za politiku iz Bugarske, na temu "Balkan – juče, danas i sutra".

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter