Izvor:
22.02.2018 u 21:43
0

DAČIĆ I LAVROV: Srbija nikada neće voditi antirusku politiku! (FOTO)

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, obratili su se danas profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu, porukom da Srbija nikada neće voditi antirusku politiku, odnosno da zvanična Moskva ceni samostalnu spoljnu politiku koju naša zemlja vodi.

Dačić je poručio je da su današnji međunarodni odnosi takvi da je potrebno voditi odlučnu spoljnu politiku u odbrani državnih interesa Srbije, a to je, kako je objasnio, usko povezano sa srpsko – ruskim odnosima.

"Srbija danas ne može da odbrani nacionalne državne interese bez pomoći Rusije", istakao je Dačić i dodao da iz tog razloga svako ko u Srbiji govori o tome da bi trebalo voditi antirusku politiku pod uticajem Zapada, govori – na štetu Srbije.

On je naveo da je za Srbiju velika čast što je proslavu jubileja srpsko – ruskih diplomatskih odnosa uveličao jedan od "najvećih i najboljjih prijatelja" koje Srbija ima u svetu – Sergej Lavrov.

Podsetio je na viševekovne odnose dve zemlje, koji, prema njegovim rečima, vuku korene od prvih prodora hrišćanstva na prostore današnje Rusije i Srbije.

"Mi smo danas suočeni sa pritiscima pojedinih zemalja da bi trebalo da se pridružimo sankcijama protiv Rusije, ili da glasamo protiv Rusije u međunarodnim organizacijama. Svima treba da bude jasno da zbog intresa Srbije, ne samo moralnih, nego i racionalnih, državnih, Srbija ne sme nikad da vodi antirusku politiku – i ona to nikad neće uraditi", ističe srpski ministar.

Srpska politika podrazumeva savezništvo sa Rusijom, kaže Dačić, dodajući:

"Ne vidim drugi način."

Napominjući da Srbija u svakom trenutku može da se obrati Rusiji i Lavrovu za pomoć, Dačić kaže da je odnos dve zemlje odnos ne samo reči i pisma, nego i dela.

Šef ruske diplomatije kaže da se u Moskvi ceni samostalni i multivektorski kurs spoljne politike koju vodi Srbija i spremna je da jača strateške odnose sa Srbijom.

Ukazao je da je u svetu danas velika napetost, da ima više žarišta i ukazao da su zapadne zemlje posle ere Hladnog rata nastavile da osvajaju nova geopolitička prostranstva, pre svega širenjem NATO, a da su u nekim prilikama, kao što je bio slučaj 1999. godine, grubo kršili međunarodno pravo bombardovanjem Srbije ili kada su pre 10 godina legitimizovali svoju agresiju i priznali Kosovo.

Rusija će, kaže, i dalje podržavati poziciju Srbije kada je reč o očuvanju nacionalnog suvereniteta i integriteta, i poštovanja Rezolucije UN 1244.

Kako kaže, tužni rezultat politike Zapada i nametanja izbora "ili Zapad ili Rusija" su sukobi u Ukrajini.

"Bez izvlačenja lekcija taj izbor se sada stavlja pred zemlje regiona Balkana", upozorava Lavrov.

On takođe ukazuje i na namere Zapada da se ojača američki uticaj u Evropi i regionu i istisne Rusija posebno kada je reč o snabdevanju energentima.

Ruski ministar podseća na obustavljanje projekta Južni tok i uloge Bugarske u tome i izražava nadu će pouke biti izvučene i da se to neće desiti i sa nekim budućim projektima.

Smatra i da region Balkana nije teren za geopolitičke igre.

"Cenimo stav Srbije o vojnoj neutralnosti", poručuje Lavrov, a na pitanje studenata šta misli koliko je ta pozicija održiva on odgovara:

"To je odluka srpske vlade, srpsko rukovodstvo je više puta potvrdilo i nemamo nikakvog razloga da u to sumnjamo."

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije izražava uverenje da bi Srbija imala koristi od saradnje i sa EU i sa Evroazijskom unijom.

"Svet se menja, pojavljuju se novi centri moći a sve više zemalja opredeljuje se za pragmatičnu spoljnu politiku zasnovanu na sopstvenim interesima. Evropa se suočava sa brojnim izazovima i nije više centar svetske politike", dodao je on.

Studente beogradskog Univerziteta zanimalo je šta Rusija radi na očuvanju maternjeg jezika i kako se boti protiv uticaja drugih jezika, na šta je Lavrov rekao da država koja sebe uvažavama pre svega mora da radi na poštovanju svog jezika i njegovoj zaštiti.

Takođe zanimalo ih je i kako vidi ulogu mladih koji se obrazuju za buduće diplomate,a

odgovarajući na pitanje studenta Diplomatske akademije MSP o tome kako vidi pokušaje falsifikovanja istorije i to kako je Srbija lažno predstavljana 90-ih godina, on je podsetio da je upravo zalaganjem Rusije Rezolucija 12 44 usvojena u tom vidu.

"Jednom prilikom su doneli tekst u kojem uopšte nije bilo stava o suverenitetu Srbije a Rusija je insistirala upravo na tome", rekao je on, dodajući da su i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta govorili o 90-im godinama s ciljem da se izvuku pouke.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/lilyslynch, Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter