Izvor:
22.11.2017 u 17:41
0

Dačić: Srbija neće priznati Kosovo i Metohiju zbog ulaska u EU!

Punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitičcki prioritet Srbije, ali Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska EU, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Buenos Airesu.

On je naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

– Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo – to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam u Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije) – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odnosi i saradnja između Srbije i Argentine očuvani su i u teškom periodu kroz koji je prošla Srbija, a od posebnog značaja za našu zemlju je podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

– Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi, nego u svetu – rekao je Dačić u visoko renomiranom Argentinskom savetu za međunardone odnose CARI gde mu je uručena diploma počasnog člana CARI i gde se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dve zemlje, međusobno razumevanje i zajedničko opredeljenje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom planu.

Dačić je u govoru na temu "Spoljna politika Srbije i aktuelni izazovi", naglasio da Srbija želi da jača odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste istorijske veze.

– Zemlje Latinske Amerike i Kariba su naši prijatelji – rekao je Dačić i dodao da Srbija ceni doslednost tih zemalja u poštovanju međunarodnog prava, uključujući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mesto celog regiona u EU i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

– Pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar, i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovora naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije, vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju – naglasio je Dačić.

On je dodao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohije, radi obezbeđenja zajedničkog i trajnog orživog dogovora po tom pitanju.

Kao jedan od najvažnijih prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je naveo očuvanje stabilnosti u regionu i orjientaciju svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima "jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije".

Ukazao je i na brojne probleme iz prošlosti kojima su opterećeni odnosi među zemljama Zapadnog Balkana, te na bezbednosno-političko okruženje na globalnom i evropskom nivou, izazove sa kojima se suočava EU i njihov uticaj na evrointegracije regiona.

Srbija, dodao je, čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu.

Ukazao je i da Srbija, pored integracije u EU, radi i na izgradnji dobrih bilateralnih odnosa sa ključnim međunarodnim činiocima navodeći kao primer SAD, Rusiju i Kinu.

Nakon uvodnog izlaganja, ministar je odgovarao na pitanja prisutnih koja su pre svega bila usmerena na spoljnu politiku Srbije u pocesu pristupanja EU, kao i prema Ruskoj Federaciji i regionu.

Skupu su prisustvovali predstavnici političkog i akademskog života Buenos Airesa, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Argentini.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter