Izvor:
16.06.2016 u 02:18
0

KINA KROZ SRBIJU… Ovo je PORUKA posete kineskog predsednika!

Poseta kineskog predesednika Si Ðinpinga Srbiji dugo se priprema, a politička poruka jeste da bilateralni odnosi ne samo da će da budu još bolji, nego da je Srbija u očima Kine zemlja na koju se računa, zemlja kroz koju Kina dalje razvija svoje odnose sa Evropom i ostalim delovima sveta, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Za nas je ovo jedna od najvažnijih poseta, koju je ova vlada praktično spremala dve godine – rekla je Mihajlović za RTS i dodala da poseta, iako je ekonomske prirode, ne bi bila moguća bez dobrih političkih odnosa, uvažavanja i dugogodišnjeg prijateljstva.

Ne postoji nijedna mrlja niti senka svih prethodnih decenija u odnosima Srbije i Kine, osnova jeste politika i dalje razvijanje bilateralnih ekonomskih odnosa. Sa Kinom već imamo dobre odnose, a zamislite šta to znači sad, kroz sve projekte, koji nisu samo infrastruktura, kroz i ulaganje u Železaru – rekla je Mihajlović.

Smatra da to govori o potpuno drugačijem pogledu kineskih kompanija i kineske države na ulaganje u neku kompaniju, što, ocenjuje, nisu radili do sada i ističe da nije u pitanju samo ulaganje više od 40 miliona kineske kompanije u Železaru Smederevo, već i njihovi razgovori sa bankama o investiranju u našu Železaru, koje će trajati.

Govorimo o stotinama miliona evra koji će biti uloženi u Železaru da bi ona, ne samo duplirala proizvodnju, već da postane lider na tržištu – kaže Mihajlović, koja je i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima, sa Kinom će biti potpisano više od 20 sporazuma.

Kina i Srbija, kako je navela, ne rade samo ulaganja u infrastrukturu, o čemu se, smatra, najviše priča, već su odnosi dve zemlje jako dobri i tek treba da se razvijaju u kulturi, obrazovanju, novim tehnologijama, poljoprivredi. Takođe, radi se o mogućnosti srpskih kompanija da izvoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, novoj industrijskoj zoni, novoj luci, sve to je u više od 20 sporazuma koji će biti potpisani, kaže Mihajlović i naglašava da je Vlada Srbije jedan deo već usvojila.

O ostatku sporazuma treba da se razgovara sutra i to je veoma važno za Srbiju, jer je ona sada centar za ulaganje u infrastrukturu i saobraćaj svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope – istakla je potpredsednica vlade.

Kaže da će u julu biti sastanak svih ministara sa ministrom iz Kine i napominje da će se 10 milijardi evra, iznos koji je Kina opredelila za ulaganje u infrastrukturu i saobraćaj zemalja centralne i istočne Evrope, distribuirati iz Srbije, što govori "kako Kina gleda na Srbiju i šta je u stvari Srbija za Kinu".

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Božović naglasio je da je samoj železari, poseta kineskog predsednika – istorijska.

U Železaru Smederevo pre 35 godina dolazila je Margaret Tačer i to je bilo kada se gradila. Ova poseta će Železari udahnuti nov život. Naša Železara proizvodi koturove i pakovane limove, hladno i toplo valjane, a po rečima predsednika HBIS kompanije Ju Jonga, proizvodnja železare bi trebalo više nego da se udvostruči, što bi za Srbiju značilo više od milijardu evra izvoza i to je finalizovano i jako je bitno to reći – rekao je Božović za RTS.

Naglašava da će vrlo brzo, oko nedelju dana iza posete kineskog predsednika, sama kompanija HBIS formalno preuzeti železaru i upravljanje njome, a smatra da će vrlo brzo, u roku od godinu-dve duplirati proizvodnju železare.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter