Izvor:
30.04.2017 u 02:52
0

MAKEDONSKA KRIZA NE UGROŽAVA SRBIJU: Naše službe pomno prate situaciju i dešavanja na jugu Srbije!

Ako kriza u Makedoniji eskalira, direktna posledica biće destabilizacija regiona, pa i juga Srbije. Prema bezbednosnim procenama, Srbija sada nije direktno ugrožena i na granici neće biti nagomilavanja bezbednosnih snaga.

– Sve naše službe prate situaciju i u skladu s tim ćemo i postupati. Ukoliko se sukobi nastave i krenu eventualno ka direktnim okršajima preduzećemo odgovarajuće korake. Za sada je teško proceniti u kom će pravcu krenuti dešavanja u Makedoniji, ali postoji nada da će se tenzije ipak rešiti političkim putem. Dakle pratimo – kažu u vrhu vlasti.

Jučerašnji dan na Balkanu možda neće biti podebljan u istorijskim čitankama, ali bi mogao biti presudan za budući period odnosa u regionu. U isto vreme – sukobi u Makedoniji koji su na granici da krenu ka građanskom ratu; ozbiljno uzdrmana vlada u Hrvatskoj; Crna Gora ušla u NATO. Prema nezvaničnim saznanjima, tek oslobođeni Ramuš Haradinaj dobio je ponudu za mesto zamenika premijera Kosova i još nije odgovorio.

Najprostije opisano, u Makedoniji su se isprepletali koruptivno društvo, duboka multietička podeljenost i uvod u građanski rat. Neposredan i očit povod za sukobe je izbor Albanca, nekadašnjeg komandanta OVK Talata Džaferija, za predsednika parlamenta, a dodatni problem što deo parlamentaraca smatra da je i to urađeno mimo zakona. Puštanje albanske himne u tamošnjoj skupštini prati saznanje Makedonaca da su albanske partije ušli u vlast sa onom političkom strujom koja im je zagarantovala ispunjenje Tiranske platforme. To znači da očekuju da dobiju jednak status kao i Makedonci, od jezika, preko himne, grba do promene Ustava. U svemu je duboko isprepletan i interes Nikole Gruevskog, bivšeg premijera, sada na čelu najveće političke partije VMRO-DPMNE. Deklarativno protivnik Tiranske platforme, a u suštini političar sa jakim uporištem u bezbednosnim strukturama, višemilionskim računom i ogromnom željom da ostane na vlasti.

– U ovom trenutku ne može se govoriti o prenošenju sukoba na jug Srbije. Međutim, čak i da se sada kriza u Makedoniji eventualno reši političkim putem, to će biti samo privremeno primirje. Prostor Makedonije je žarište koje će eskalirati – prenosi strani diplomata bezbednosnu procenu svoje administracije.

Trenutni problem za Srbiju mogu biti grupe građana koje su već stigle u Makedoniji ili čekaju komandu. U Skoplje su juče stigli navijači Crvene zvezde i Rada kako bi pomogli Makedoncima, dok na jugu ozbiljan bezbednosni problem je čitava mala armija Albanaca spremna da pomogne sunarodnicima.

– Zasad nema njihovog kretanja iz preševske doline ka Makedoniji, ali na jugu Srbije je između dve i tri hiljade potencijalnih boraca. Oni na poziv mogu da se organizuju u roku od nekoliko sati. Prelaze prema Makedoniji je gotovo nemoguće zatvoriti zbog izgleda terena. U svakom selu preševske doline je deset-dvadeset takvih mogućih ekstremista. Oni nisu beznačajan oružani faktor, već za tamošnje, makedonske prilike mogu biti oružana pešadijska moć – kaže "Blicov" izvor iz oružanih snaga.

I dok se u Srbiji i regionu iščekuje razvoj situacije, u Skoplju se duboka i politička i etnička podeljenost oseća i kroz izjave građana i analitičara. Milenko Nedelkovski, politički analitičar i novinar kaže da je situacija i te kako ozbiljna i da postoji bojazan prelivanja krize u Srbiju i na čitav Balkan.

– U Makedoniji je toliko napeta situacija da ne znam kako bi se mogla prevazići. Već je veoma teško kontrolisati narod koji je od osamostaljenja 1991. samo nekoliko puta izašao na ulice. Tu više nema ničijih naređenja. Suviše je nabijen elektricitet da bi mogao bilo koji lider, a ne postoji takav lider u ovom trenetku, da izađe i da kaže "dajte, smirite se". Sada, kolika će biti ta amplituda, to ne može niko da proceni, ali ovo su etnički, politički i verski sukobi koji lako mogu da pređu granice – smatra Nedelkovski.

On opisujući situaciju dodaje da su se Albanci i Zoran Zaev dogovorili da pozovu svoje pristalice i dovedene su policijske snage iz cele zemlje. On smatra da je napravljen scenario da se kriza u Makedoniji koja traje više od dve godine, digne na viši nivo, da dođe do incidenta koji bi kompletno preplavio celu teritoriju Makedonije.

S druge strane, analitičar Sašo Ordanovski smatra da dešavanja u Makedoniji nisu etnička niti pretnja po Srbiju.

Sašo Ordanovski

Foto: Screenshot / youtubeSaša Ordanovski

– Znam da je Srbija preokupirana Albancima i svojim problemima s njima, ali ovde nisu tema Albanci, već borba protiv kriminala. Imamo korporativnu mafiju koja je na čelu države već 11 godina i koja sada treba da ide u zatvor. Oni jesu pokušali da prebace temu na multietničke odnose, ali to im nije uspelo – smatra on.

Lider nove koalicije u parlamentu Zoran Zaev (SDMS) istakao je juče da izbor predsednika parlamenta podržavaju EU, NATO, zapadne države.

Prema saznanjima "Blica", američka administracija, kako sada stvari stoje, neće se u dešavanja u Makedoniji umešati na način kako je to učinjeno sa Kosovom. Rusija je ipak optužila Vašington i Brisel, ali i poslala signale u Skoplje da neće dozvoliti secesionizam i albanski separatizam.

Blic.rs
foto:printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter