Izvor:
28.04.2017 u 16:52
0

Zatišje pred buru: DEMONSTRANTI U ŠATORIMA ISPRED SKUPŠTINE, SVI STREPE OD RATA!

Kulminacija dvogodišnje teške političke krize u Makedoniji prelila se u najdramatičniju noć u istoriji te zemlje sukobima u parlamentu, nakon čega su usledili pozivi međunarodne zajednice na smirivanje situacije, a predsednik Ðorđe Ivanov pozvao je političke lidere na sastanak, koji bi trebalo da bude održan danas.

Da li će i kada do tog sastanka u kabinetu Ivanova doći za sada nije poznato.

Nijedna partija, naime, nije se izjasnila o tom pozivu, a makedonski mediji pozivajući se na nezvanične informacije, prenose da SDSM i njeni partneri ne nameravaju da se odazovu.

Stotinu povređenih, među kojima je i lider SDSM Zoran Zaev, koji je potom smešten u jednu od privatnih skopskih bolnica, epilog je jučerašnjeg haosa u Sobranju.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/ZAEV-02.jpg?m=1493339467
Do nasilja je došlo nakon što je parlamentarna većina koju je, uz podršku dve albanske partije DUI i Besa, okupio Zaev, izabrala Albanca Telata Džaferija za predsednika i to pošto je predsedavajući okončaju jučerašnje zasedanje.

Do izbora Džaferija je došlo nakon dvadesetodnevnog bezuspešnog zasedanja konstitutivne sednice Sobranja na kojoj je najpre trebalo da budu izabrani članovi i zamenici članova Komisije za izbor i imenovanja, a potom i predsednik parlamenta.

U delu makedonskog naroda, okupljenih oko građanske inicijative "Zajedno za Makedoniju", koji su 60 dana protestovali zahtevajući ponavljanje vanrednih izbora i proti vlade SDSM i Albanaca, odluka o izboru Džaferija izazvala je revolt i oni su upali u parlament.

Nakon višesatnog haosa i obraćanja Ivanova, nešto posle ponoći situacija u glavnom makedonskom gradu je normalizovana, a na platou ispred zgrade Sobranja u šatorima je zanoćio veliki broj ljudi.

Oni se protive tzv. tiranskoj platformi, kreiranoj u kabinetu albanskog premijera Edi Rame, koja između ostalog, podrazumeva da Albanci u Makedoniji budu drugi konstitutivni narod i da albanski bude zvanični jezik.

Osude sinoćnjeg nasilja u makedonskom parlamentu došle su od raznih evropskih i svetskih zvaničnika, a SAD i EU prihvataju izbor Džaferija za predsednika Sobranja.
http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/GRUEVSKI-01.jpg?m=1487857785
Lider najuticajnije VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski je tokom jučerašnjem dana boravio u Beču, a nakon povratka on je saopštio da osuđuje način na koji su SDSM i druge stranke, koje podržavaju pokušaj nezakonitog izbora predsednika parlamenta, jer je to očito kršenje svih demokratskih i pravnih procedura do krajnjih granica i svesno doprinosi povećanju tencija i polarizaciji makedonskog društva.

U proglasu koji su predstavnici Građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju" sinoć prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Sve to se, inače, događa samo tri dana uoči najavljenog dolaska američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jia u Skoplje.

Analitičari smatraju da nije slučajnost to što se prošle noći dogodilo u Skoplju i da je sinhronizovano sa prethodnim izjavama albanskih lidera, Rame i Tačija, o ujedinjenju Albanaca.

Niko više sa sigurnošću u ovom trenutku ne može da kaže na koji način će se ova najteža politička kriza u Makedoniji završiti.

Ne isključuje se mogućnost međuetničkih sukoba, a jedini izlaz bi, prema nekima, mogao da bude u formiranju velike koalicije koju bi činile dve najuticajnije makedonske partije – VMRO DPMNE i SDSM.

Ukoliko se nemiri i nasilje nastavi ne isključuje se mogućnost uvođenja vanrednog stanja, što bi značilo da je sva vlast u rukama predsednika Ivanova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter