Izvor:
24.02.2017 u 22:37
0

Nova sramota Sonje Biserko: CRKVE I MANASTIRI NA KOSOVU PRIPADAJU I ALBANCIMA!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/sonja%20biserko.JPG?m=1487950489
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je na tribini "Unesko i srpsko kulturno nasleđe" da Srbija dugoročno gledano ne može da spreči učlanjenje Kosova u UNESKO jer, kako kaže, "raste raspoloženje međunarodne zajednice da se pitanje Kosova reši i da ono dobije puni suverenitet kao svaka nezavisna država". Ona smatra da je kulturno nasleđe Kosova uključujući i nasleđe SPC "previše ispolitizovano i da bi trebalo razdvojiti politička i pitanja kulturnog nasleđa".

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/crkva-01.jpg?m=1465328108

Biserko je kazala da ta politizacija uglavnom dolazi iz Beograda, koji na taj način želi da spreči članstvo Kosova u Ujedinjene nacije i ostale međunarodne organizacije.

– Pre svega kulturno nasleđe Kosova je zajedničko, a i svetsko i treba da bude deo identiteta i jednih i drugih. Na žalost do sada to nije tretirano tako ni sa jedne ni sa druge strane zato što je ta politizacija koja traje već tri decenije sprečila jedan razuman odnos prema kulturnom nasleđu Kosova – rekla je Biserko.

– Srbi i SPC nemaju razloga da strahuju od članstva Kosova u UNESKO, već naprotiv – rekao je prištinski publicista i analitičar Škeljzen Malići.

Po njegovim rečima u tom slučaju se kosovske institucije obavezuju da će štiti kompletno kulturno nasleđe, kao što su to činile za vreme autonomije u bivšoj SFRJ.

– Učlanjenjem u UNESKO Kosovo se obavezuje da će poštovati te međunarodne standarde u svim tim oblastima, ne samo za zaštitu manastira nego celokupnog kulturnog nasleđa Kosova koje je kompleksno – kazao je Malići.

Tribinu na temu "UNESKO i srpsko kulturno nasleđe" orgnizovao je Multimedijalni centar u Prištini, a govorio je i Aleksandar Pavlović iz beogradskog instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter