Izvor:
03.12.2019 u 13:22
0

LUKAŠENKO: Podržavamo vaš put u EU, ali ne nadajte se mnogo!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da njegova zemlja poštuje težnju Srbije da bude članica Evropske unije, da dobre odnose sa EU želi i Belorusija, Kina, Rusija…, ali je dodao i da ne treba mnogo nade polagati u to.

Lukašenko je rekao da Belorusija ima normalan odnos prema situaciji u kojoj se Srbija nalazi – da sarađuje i sa EU i sa Evroazijskom unijom.

Ako odlučite da uđete u EU, ako oni napokon daju mogućnost vama da uđete… Ali, nemojte previše da se nadate tome… Uniji nije na dnevnom redu da dobijaju nove članove, ima puno kontradiktornosti, birokratija je preplavila EU. I to vam kaže zagovornik čuvanja celovitosti EU, jer je ona temelj naše planete. Ako ga srušimo, može da se sruši ceo sistem – rekao je Lukašenko odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da SAD, Kina i EU drže planetu na svojim ramenima, i EU ne sme da se uništi.

Nigde nećete da pobegnete, nemojte da varate sebe. Vi ćete morati da sarađujete sa EU i vaš predsednik to razume i sam kaže da je srpski predsednik. Svaka čast na tome, ti ćeš da tražis najbolje za Srbiju na bilo kojoj tački planete. Ako je nađeš u Belorusiji, dobrodošao si. Mi ćemo to da podržimo – rekao je Lukašenko.

Ako Srbija bude pokušala da kombinuje ili nađe kompromis, kasnije kao članica ili nečlanica EU, ako bude htela da sarađuje sa Evroazijskom unijom – Belorusija joj je prijatelj u tome, ukazao je Lukašenko.

U ekonomskom smislu, dodao je da sumnja da danas bilo ko može Srbiji da zameni EU, jer zna da 70 odsto robne razmene Srbije jeste sa EU.

Kako kaže, ne može se brzo napraviti diverzifikacija spoljne trgovine, pogotovo ne u svetu gde su tesni odnosi i gde su stalno trgovinski ratovi, u čijoj su senci druge države.

Na sastancima G 20 i G7 pričali su o tome, ali ništa ne rade u tom pravcu, samo prave zamerke. U haotičnom svetu treba da budemo brzi, da se snađemo vrlo brzo i barem nekako da imamo odnose, da preživimo u borbi velikih sila – rekao je predsednik Belorusije.

Kako je rekao, ako zemlja dobije ultimatume po pitanju saradnje sa EU i Evroazijske unije, odluka je na njoj samoj, i takvo pitanje bi se rešavalo samo na jedan način.

Ako bude bilo isplativo i zgodno za vas, uz taj ultimatum da sarađujete sa EU, vi ćete da sarađujete sa EU. Ako je bolje za vas da radite sa Evroazijskom unijom, onda će vaša saradnja ići na stranu Evroazijske unije – rekao je Lukašenko.

On je primetio da je sudbina Srbije i Belorusije da "letimo uz pomoć dva krila".

Dodao je da se moraju imati dobri odnosi, pre svega, sa susedima.

Vi imate niz odnosa koji su izgrađeni, to je dobro. Vreme je dobar lekar, ono će sve izlečiti i izbrisati. Vreme će uraditi sve da sve rane na delu bivše Jugoslavije ozdrave. Svaka vam čast i ne možemo ništa da vam zamerimo – dodao je on.

Neki susedi vam više duguju, nego vi njima, ako možemo da iskoristimo reč ''dugujemo''. Vi sa suseduma imate dobre odnose – kaže.

Lukašenko je upitao i ko ne želi dobre odnose sa EU.

Rusija? Kina? Belorusija? Ne. Svi mi želimo dobre odnose sa njima. Ako budete gradili dobre odnose, pre svega u privredi, po tim pitanjima koje ne možemo da rešmo u okvirima Evroazijske unije, onda moramo da to prihvatimo i da gledamo na to kao nešto što se mora – rekao je Lukašenko.

Izvor: Tanjug
Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter