Izvor:
03.12.2019 u 12:40
0

TAČI PORUČIO: Za stabilizaciju Zapadnog Balkana neophodan je sporazum Beograda i Prištine!

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas u Briselu da očekuje da 2020. bude godina "političke stabilizacije” Zapadnog Balkana i ocenio da je u tom cilju neophodno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Vizna liberalizacija za Kosovo, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Koosva su tri konkretna koraka ka stabilizaciji regiona – izjavio je Tači.

On je dodao da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da dovede do članstva Kosova u UN i otvori EU perspektivu za obe zemlje.

Govoreći na godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji ”Prijatelja Evrope”, Tači je kritikovao pristup EU Zapadnom Balkanu.

Evropa kasni i čini greške u regionu – ocenio je Tači.

Tači je naveo da nejedinstvo i oklevanje EU kada je reč o proširenju otvara put ”populizmu i nacionalizmu” u zemljama regiona, ali i drugim ideologijama ”poput Rusije” što, prema njegovim rečima, podriva bezbednost regiona.

On je istovremeno pozvao SAD i EU da se koordinišu kada je reč o Zapadnom Balkanu, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je ocenio da Zapdni Balkna ne sme da bude žrtva pojedinačnih planova zemlja članica EU i dodao da je "optimista ali ne i entuzijasta” kada je reč o samitu EU- Zapdni Balkan u Zagrebu kao pretkretnici u politici proširenja i pristupanja Uniji.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/HashimThaciRKS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter