Izvor:
02.12.2019 u 14:31
0

NOVO EU POGLAVLJE ZA SRBIJU: Brisel čeka odgovori svoje tri članice!

Srbija će najverovatnije do kraja godine otvoriti još jedno poglavlje, procenjuje se, prema poslednjim informacijama, u Briselu.

Zemlje članice EU trebalo bi do sredine ove sedmice da odluče o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom. Maduvladina konferencija EU Srbija trebalo bi da se održi 10. decembra, saznaje Tanjug u Briselu.

Države članice na sastancima Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupanja (COELA) 2. i 3. decembra odlucuju o tome da li će i koliko novih pristupnih poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine.

Najverovatniji scenario je otvaranje jednog poglavlja na Međuvladinoj konferenciji koja se planira za 10. decembra u Briselu, ocenjuju izvori Tanjuga u Savetu.

Dodaje se da najviše šansi za otvranje ima poglavlje 4 koji se odnosi na slobodu kretanja kapitala, što je jedna od četiri osnovne slobode na kojima se temelji unutrašnje tržišteTe EU.

Diplomatski izvori navode da su Nemačka, Holandija i Danska trenutno "najkriticnije" po pitanju napretka Srbije na EU putu.

– Kritike nekih zemlja clanica prvenstveno se odnose na usporen napredak Srbije u oblasti vladavine prava – ocenjuju u Briselu.

Finska koja predsedsva Savetom EU kaže da je u planu da se sa Srbijom do kraja godine održi Međuvladina konferencija, ali da još nema dogovora o novim poglavljima.

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je zemlje clanice EU da otvore spremna pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave sa politikom proširenja

– U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji vec i celom regionu – navela je Fajon.

Srbija je u ovom trenutku spremna za otvaranje četiri poglavlja.

Pored poglavalja 4 koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala i koje je do sada dobilo najviše pristanka zemalja clanica za otvranje, tu su i poglavje 2 o slobodi kretanju radnika, 14 o trasportnoj politici i 21 o transportnim mrežama.

Izvor Tanjug/blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter