PREDSEDNICA VLADE SRBIJE U PARIZU: Samit - kako Vlade mogu funkcionisati u novoj tehnološkoj eri? (FOTO)

Predsednica Vlade Ana Brnabić doputovala je danas prepodne u Pariz, gde će kasnije učestvovati na prestižnom Govteć samitu, posvećenom tome kako vlade mogu funkcionisati u novoj tehnološkoj eri.

Samit u organizaciji tehnološkog startapa PUBLIC i uz podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, gradonačelnice Pariza An Idalgo i Evropske komisije, prilika je za zvaničnike, javne službenike, starapove, inovatore i investitore da razgovaraju o različitim aspektima uticaja tehnologije na svet i društvo i povežu se sa ciljem poboljšanja javnih usluga za građane.

Srpska premijerka će govoriti o iskustvima naše zemlje u primeni elektronskih servisa i usluga, kao što je na primer e-baby ili jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) čije je uvođenje predviđeno za mart naredne godine.

Ona učestvuje na panelu “Kreiranje uslova za evropski Govteć trenutak”.

Između ostalog, premijerka će govoriti i o izgradnji poverenja od strane građana u digitalizaciju javnih servisa, stavljajući akcenat na to da građani tako dobijaju efikasniju, transparentniju i predvidljiviju vladu, i što je još važnije da je to put za iskorenjivanje korupcije.

Podsetiće i na činjenicu da Srbija ima istoriju inovacija i kreativnosti, u prvom redu ističući Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, a ukazaće i na to da EU i kroz ovaj sektor može da doprinese stabilnosti i miru u regionu Zapadnog Balkana.

Uz srpsku premijerku, na panelu će govoriti i grčki ministar za digitalno upravljanje Kirijakos Pijerakakis, Fransoa Boden iz francuskog SAP, u čijem je domenu, između ostalog, reforma javnog sektora), Ulrih Horning , gradonačelnik Lajpciga za digitalizaciju, Faruk Tundžer, osnivač berlinske Politeje, koja gradskim vladama nudi rešenja za uspešnije digitalno upravljanje, a moderator je Barbara Ubaldi iz OECD.

Pozivom za učešće na samitu Brnabić je još jednom prepoznata kao jedan od međunarodnih lidera u digitalizaciji i transformaciji privrede u uslovima 4. industrijske revolucije.

Govteć okuplja veliki broj inovatora, državnika, predstavnika međunarodnih organizacija, direktora i osnivača tehnoloških kompanija, kako bi zajedno preispitali uslove i videli kako vlade mogu da funkcionišu u toj novoj tehnološkoj eri.

Uoči samita PUBLIC je objavio i izveštaj o stanju Govteć tržišta u Francuskoj, najvećem u Evropi sa obimom od 16 milijardi evra, u kojem se navodi 15 ključnih koraka koje vlade treba da preduzmu kako bi u potpunosti iskoristile prilike koje pruža Govteć.

Među učesnicima samita su i Kersti Kaljulaid , predsednica Estonije, zemlje koja je lider u procesu digitalizacije, francuska ministarka odbrane Florans Parli, britanski sekretar za zdravstvo Metju Henkok, norveški ministar za digitalizaciju Nikolaj Astrup i drugi.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro