Izvor:
23.10.2019 u 15:16
0

KRKOBABIĆ O NOVOOSNOVANIM ZADRUGAMA: „Moramo svi da budemo na istoj strani!“ (FOTO)

Ministra bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milan Krkobabić, izjavio je danas da 580 novoosnovanih zadruga, umesto sada većinskih mešovitih, treba sve više da idu ka specijalizovanim voćarskim, stočarskim, povrtarskim, ratarskim, kako bi se što pre stiglo do cilja da izvoze svoje finalne proizvode.

– U ovom poslu moramo da budemo svi na istoj strani – država, lokalna samouprava i domaćini, uz znanje i iskustvo SANU, naučnih instituta i regionalnih razvojnih agencija. Opredeljenje predsednika Republike Aleksandra Vučića da nema građana prvog i drugog reda i Srbiju ne čine samo gradovi Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac već da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima predstvlja šansu da definišemo Program namenjen oživljavanju sela Srbije i posle mnogo godina se posvetimo ovom važnom pitanju, od ključnog značaja za našu zemlju – rekao je Krkobabić.

Na sednici Saveta Mačvanskog upravnog okruga o unapređenju razvoja sela i zadrugarstva u lokalnim samoupravama tog okruga, on je govorio i o povraćaju zadružne imovine, komasaciji, formiranju garantnog fonda, ustupanju slobodne državne zemnje mladim poljoprivrednicima na korišćenje…, saopštieno je iz Krkobabićevog kabneta.

Na skupu su učestvovali predstavnici više gradova i institucija, a načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac pozdravio je Krkobabićev stav da svaki region Srbije ima svoje specifičnosti, zahteva posebnu pažnju i da nema univerzalnog rešenja za sela Srbije.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je potvrdio da će na putu udruživanja biti snažna podrška u ime lokalne samouprave.

Nikada do sada nismo imali bližu saradnju lokalne samouprave i viših državnih struktura. Po pitanju zadruga napravljen je iskorak u kolektivnoj i ličnoj svesti u društvu koji sada treba da poprimi šire razmere i kvalitativno vrši svoju funkciju – rekao je Petrović.

Krkobabić je u selu Runjani obišao pčelarsku zadrugu "Sweet bee house" koja je iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra dobila 7,5 miliona dinara za nabavku linije za pakovanje meda, proizvodnju i pakovanje satnih osnova u ramu, košnice i rojeve pčela.

– Bez ovih investicija države naš projekat bi ostao samo ideja, a sada planiramo da okupimo sve pčelare ovog kraja i tako na dobrobit svih olakšamo nabavku repro materijala i izlazak na tržište – izjavio je direktor ove zadruge Ljubinko Tomić.

Dodao je kako su zadrugari uložili svoja sredstva u adaptaciju objekta i zadovoljavanje HASAP standarda, jer planiraju plasman meda u inostranstvo.

Iz pomenutog programa četiri novoosnovane zadruge su 2017. i 2018. godine koristile bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 25,5 miliona dinara.

Ove godine planirano je u budžetu Srbije novih 667 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a rok za podnošenje dokumentacije na konkurs za dodelu sredstava je završen 15.septembra.

Starim zadrugama namenjeno je, kao i do sada, do 15 miliona dinara, novoosnovanim (one koje su osnovane 2017, 2018. i 2019. godine) do 7,5 miliona dinara, a složenim zadrugama, do 60 miliona dinara.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter