Izvor:
23.10.2019 u 13:27
0

ANA BRNABIĆ U POSETI JAPANU: Sastanci sa japanskim investitorima! (FOTO)

Predsednica Vlade Ana Brnabić, u okviru posete Japanu, imala je danas nekoliko sastanaka sa više japanskih investitora i sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom.

– Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji. Sastala sam se sa guvernerom Maedom i sada ćemo uspostaviti mnogo intenzivniju komunikaciju sa tom bankom, kako bismo ih doveli u Srbiju i kako bi oni otvorili fondove za našu zemlju, naše kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju – izjavila je premijerka.

Ona dodala da će guverner Maedo doći u Srbiju uskoro, kako bi započeli razgovore o otvaranju investicionog fonda u Srbiji.

– Sumirajući uspešnu posetu Japanu, značajno je da se delegacija sastala sa premijerom Abeom, zatim smo imali sastanke sa Parlamentarnom grupom prijateljstva, sa društvom prijateljstva Japan Srbija, kako bismo osnažili dalje i ekonomske i političke odnose. Takođe, videli smo se sa postojećim investitorima u Srbiji, onima koji su već investirali u Srbiju, da vidimo da li su zadovoljni i kakvi su njihovi planovi za dalje – izjavila je premijerka Brnabić povodom posete Japanu.

Navela je da je današnji dan posebno važan jer se srela sa investitorima koji još nisu ulagali u našu zemlju, ali bi bili zainteresovani da to urade u budućnosti.

Sa ostalim parlamentarcima predsednica vlade razgovarala je o političkim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji.

U odnosima Srbije i Japana, jedno otvoreno pitanje je japansko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijerka je izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKU.

– Zamolili smo da još više obrate pažnju na to šta Srbija govori i koji su naši argumenti, da nastavimo saradnju i dobijemo još jaču podršku za Srbiju u japanskom parlamentu i vladi. Delovali su otvoreni za to, ali je još mnogo posla, vremena i uzajamnih poseta pred nama. Drago mi je što smo ostvarili ovakvu saradnju – istakla je premijerka Brnabić.

Želela je da istakne ugled koji predsednik Srbije Aleksanda Vučić uživa u Japanu.

– Važno je za građane Srbije da to znaju. Meni su dolazili ljudi, zamenik japanskog ministra za životnu sredinu koji je bio u Srbiji i koji je umesto desetominutnog sastanka sa predsednikom, imao sastanak od sat vremena, da kaže da je to ostavilo toliki utisak na njega da je rekao pozdravite predsednika i molim vas prenesite mu da sam održao svoje obećanje. Obećanje je bilo to da će srpskoj delegaciji u Japanu, biti organizovani sastanci na najvišem nivou, sa parlamentarcima, sa kompanijama i sa premijerom Šinzo Abeom. Bilo mu je važno da prenesem predsedniku, kome je on dao obećanje, da će nama otvoriti sva vrata, i to je u japanskoj kulturi, njihovom mentalitetu – rekla je Brnabić.

Premijerka ističe da su nam u Japanu zaista bila otvorena sva vrata, da smo imali uspešnu posetu, vraćamo se sa novim kontaktima i novim šansama za Srbiju.

– To su u ovom trenutku samo šanse, ali odgovorna vlada radi na tim šansama. Vraćamo se u četvrtak, zatim u petak u Moskvi potpisujemo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, a već u ponedeljak ujutru krećemo da radimo na daljem ostvarivanju svega onoga što smo ovde otvorili kao teme – istakla je predsednica vlade.

Na marginama posete Brnabić se sastala sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i premijerom Češke Andrejem Babišom, na kojima je takođe tema bila Kosovo i Metohija.

Sa češkim premijerom bilo je razgovora oko saradnje Srbije i Višegradske četvorke.

Brnabić je istakla da je premijer Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što Evropska unija nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– Srbiji je važna saradnja sa Višegradskom četvorkom, zahvalna sam što su nas pozvali na poslednje sastanke, što u ovom trenutku razgovaramo intenzivno o formatu Višegradska četvorka plus jedan, odnosno plus Srbija. Ukoliko bismo uspeli, to bi bila velika stvar i radimo dalje na tome – izjavila je predsednica vlade.

Ona je dodala da je značajno što je premijer Babiš pozvao Srbiju da dođe na sastanak i razgovara, što pokazuje dodatno poštovanje za našu zemlju.

Izvor: Tanjug
Foto:
Instagram (Ana Brnabić/printscreen)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter