Izvor:
23.10.2019 u 11:45
0

EU: Evropski parlament glasaće sutra o rezoluciji kojom žele da osude odlaganje pristupnih pregovora!

Evropski parlament glasaće sutra o rezoluciji kojom žele da osude odlaganje pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije i dala podrška nastavku politike proširenja na Zapadni Balkan.

Nakon što su u raspravi sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan Klodom Junkerom poslanici Evropskog parlamenta osudili odluku kojojm je odložen početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, poslaničke grupe su izradile i nacrte rezolucija u kojima Evropska narodna partija ( EPP), Socijaldemokrate ( S&D), Liberali ( Renew) Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti ( ECR) ukazuju na štetnost i moguće posledice novonastale situacije kada je u pitanju politika proširenja EU.

Najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu izražavaju razočarenje blokadom početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severenom Makedonijom.

Rezolucijom žele da ukažu na značaj nastavka proširenja EU na Zapadni Balkan u cilju finalizacije Evropskog projekta odnosno mira, prosperiteta, stabilnosti i bezbednosti regiona i cele Evrope.

Evropska narodna partija se u nacrtu svoje rezolucije osvrće se na francuski zahtev o reformi politike proširenja i naglašava da ”ne može biti reforme procesa nakon što je on već pokrenut”.

Socijaldemokrate ukazuju na činjenicu da će otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom pokrenuti dalje reforme u celom regionu Zapadnog Balkana.

Evropski liberali, kojima pripadaju i poslanici političke partije Emanuela Makrona, a koji je označen kao glavni krivac za blokadu Albanije i Severne Makedonije, naglašavaju svoju posvećenost budućem članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Oni u nacrtu svoje rezolucije podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali i iznose potrebu za demokratskom reformom politike proširenje kako bi ona bila u svim aspektima uspešna, ambiciozna i kredibilna.

Zeleni u Evropskom parlamentu ukazuju na činjenicu da je politika proširenja najefikasnija spoljna politika EU i da EU rizikuje gubitak kredibiliteta ukoliko se ne pridržava datih obećanja zemljama u procesu evrointegracija.

Evropski konzervativci i reformisti ocenjuju da odugovlačenje pristupanja Zapadnog Balkana može da vodi destabilizaciji regiona, ali i da zaustavi pro evropske reforme.

Od gotovo usaglašenih nacrta rezolucija odudara jedino nacrt teksta političke grupe Identitet i Demokratija, kojoj pripadaju ekstremno desničarske opcije među kojima i poslanici partije Marin le Pen i oni pozdravljaju odluku o tome da se ne otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Oni u obrazloženju ukazuju na nedostatak napretka dve zemlje prvenstveno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a ukazuju i na strukturne probleme koje Rumunija i Bugarska imaju 12 godina po ulasku u EU.

Takođe, oni od Evropske komisije traže da odustene od zagovaranja perspektive pristupnih pregovora i predloži novi vid partnerstva sa ovim zemljama.

Evropski parlement će po ubrzanoj proceduri raspravljati o ovim nacrtima i pokušati da pripremi usaglašen tekst rezolucije o kojoj bi se galsalo na plenarom zasedanju Evropskog parlamenta 24. oktobra u Strazburu.

Izvor: Tanjug
Foto: Evropski parlament/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter