Izvor:
23.10.2019 u 10:12
0

U AMERIČKOM KONGRESU USVOJENA REZOLUCIJA: Slućaj Bitići u funkciji pritiska SAD za priznanje Kosova!

SAD politizuje slučaj braće Bitići kako bi izvršila politički pritisak na Srbiju u procesu pregovora sa Prištinom, ocenjuje profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević usvajanja Rezolucije u američkom Kongresu, kojom se od Srbije zahteva rešenje ubistava američkih državljana albanskog porekla, trojice braće Bititić.

– Nema sumnje da su Sjedinjene Američke Države krenule u ofanzivu i da podržavaju zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova. To svedoči i nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za rešenje problema sa Kosovom. Ova rezolucija američkog Kongresa je usmerena u tom pravcu – rekao je Milisavljević.

On podseća da SAD kontinuirano insistiraju na rešavanju slučaja Bitići, te da ga pokreću svaki put kada treba da se izvrši pritisak na Srbiju.

On je podsetio da se krivični postupak protiv osumnjičenih za protivpravno lišenje slobode braće Bitići vodio pred našim pravosudnim organima, ali da nije okončan osuđujućom presudom.

– Naša država je SAD više puta predočila sve dokaze koje smo prikupili u ovom slučaju, ali oni tvrde da imaju druge dokaze – naveo je profesor.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani albanskog porekla, koji su 1999. ušli u Srbiju i pridružili Atlantskoj brigadi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da uđu u Srbiju i uhapšeni su , asudu u Prokuplju osudio ih je na 15 dana zatvora.

Veruje se da ih je ubila srpska policija a njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. godine pri ekshumaciji iz masovne grobnice u Petrovom Selu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiteroristickih jedinica MUP-a Srbije.

Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni od optužbi 2013. godine.

Ambasada SAD je više puta tražila da se taj slučaj rasvetli navodeći kao jedan od najviših prioriteta u bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter