Izvor:
22.10.2019 u 18:02
0

ALEKSANDAR VUČIĆ O DOLASKU NEMAČKIH KOMPANIJA! „Brose“ i „MTU“ važne za Srbiju!

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da je dolazak nemačkih kompanija "Brose" i MTU, koje će otvoriti pogone u Srbiji – veoma važno za našu zemlju, jer te dve fabrike menjaju nivo investicija za oko 300 miliona evra.

Dva sporazuma potpisana su večeras u Palati Srbije, u prisustvu predsednika Vučića i nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera.

Ministru Kneževiću sam rekao da je ovo što je potpisao, najvažniji papir na koji je stavio svoj potpis – rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa Altmajerom i potpisivanja sporazuma.

Ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno je da ta kompanija otvori fabriku elektromotora za upravljače u Pančevu.

U fabrici će biti zaposleno više od 1.100 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih – istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da taj sporazum znači život i posao, ne samo u Pančevu, već i južnom Banatu, a time i više novca za kasu Pančeva.

Vidim da se već spremaju u Pančevu kako da potroše taj novac na Tamišku promenadu i druge projekte – rekao je on.

Vučić je zahvalio nemačkoj kompaniji što je izabrala Srbiju i dodao da će prosečna bruto plata u toj fabrici iznositi 2.700, a neto 1.700 evra.

Biće jagma za radnim mestima – uveren je on.

Vučić se zahvalio i kompaniji MTU, sa kojom je potpisan ugovor značajan zbog dualnog obrazovanja.

Kada smo krenuli u priču o dualnom obazovanju svi su nas kritikovali, a ja sam odgovorio ''sigurno su to gluposti, čim ovi najbogatiji, kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska to imaju, pa da budemo i mi malo glupi kao oni pa da prihvatimo dualno obrazovanje – kazao je on.

Rekao je da je srećan što imamo oko 7.000 dece u tom procesu.

Kod nas će MTU prvo da popravlja i održava motore za avione, a školovanje za radnike koji procenjuju da li će izdržati motori let traje tri godine. Za to pripremamo ovu decu – kazao je on.

Zahvalio se Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj na pomoći u uspostavljanju dualnog obrazovanja.

Hvala što pomažete, to je jedan od razloga što investitori dolaze u našu zemlju – kazao je on.

Vučić je kazao da je jedna investicija u vrednosto od 181 miliona evra, a druga u visini od 109 miliona evra, i da su to prve investicije, te da će biti više.

Jedna fabrika biće u Pančevu, a druga u Novoj Pazovi, čime je, kaže, pokriven jedan deo Srema i jedan deo Banata, koji će dobiti mnogo, kao i cela država.

Beskrajno hvala što ste izabrali Srbiju. Mi ćemo uvek biti vama na raspolaganju sve što možemo da učinimo mi ćemo da napravimo – poručio je nemačkim investitorima.

Vučić je podvukao da je Nemačka glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, ubedljivo najvažniji, te dodao da se razlika između Nemačke i drugih zemalja povećava iz godine u godinu.

Razmena je, ističe, veća od pet milijardi evra, uz rast ove godine od 7,6 odsto.

Izneo je podatak da nemačke danas zapošljava 62.218 ljudi u Srbiji.

Preneo je i da je nemački ministar predložio da se jednom godišnje održavaju susreti srpskih i nemačkim poslovnih ljudi, što bi dodatno podstaklo komunikaciju.

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti sa pravljenjem boljeg poslovnog ambijenta.

Mi sutra očekujemo rezultate Svetske banke, Duing biznis listu i verujem da će Srbija napredovati. Čekamo da vidimo, to bi značilo da osim jedne godine, u kontinuitetu napredujemo šest-sedam godina – rekao je Vučić.

On je naveo da Nemačka priznaje ekonomske rezultate Srbije, podsetivši da je javni dug smanjen na 51 odsto BDP-a, kao i nezaposlenost sa 26 na 10,3 odsto, uz četvrtu godinu suficita u budžetu…

Mi smo mala i siromašna zemlja, ne možemo da se poredimo sa Nemačkom, ali to govori o našoj disciplini i odgovornosti – dodao je on.

Vučić je zamolio nemačkog ministra da prenese iskrene pozdrave kancelarki Angeli Merkel.

Mi je poštujemo, znamo koliko je ona pomogla i 2015. godine, i u poštenom i objektivnom sagledavanju stvari na Balaknu i racionalnom pogledu u budućnost – rekao je Vučić.

Hvala na poseti. Hvala i nemačkim kompanijama, MTU i Brose, ovo je vaša kuća – rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: buducnostsrbijeav/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter